Kutyajó nap volt

Nyitott iskola programra várta iskolánk a leendő elsősöket szüleikkel együtt. A jól sikerült nap előkészületeiben, szolgálatában részt vett Nademlejnskyné Toók Lilla igazgató-helyettes asszony, Bárdos Péterné, Benkőné Lengyel Gabriella, Ráczné Horányi Mónika, Véghné Tóth Izabella, Sárdi Marianna, Lódi Anett Nikolett, Fazekas Emese, Kincsesné László Anita, Nagyné Vincze Margit tanítók, Dobosi Nikolett és Szegezdi Marianna pedagógiai asszisztensek. A bábelőadás előtti hangulat megteremtésében gitáros énekkel Dunszt István nagypapaként vett részt pedagógusainkkal együtt. Meghívott vendégeink dr. Juharos Ágota vezetésével a "Kutyával egy mosolyért" alapítvány munkatársai voltak.


KEOL cikk


„Harap-utca három alatt, megnyílott a kutya-tár”
Illés Mártika

Illés Mártika vertcsipke útja 2015. augusztusában indult el a Hírös Hét fesztiválon. Itt ismerkedett meg ezzel a kézművességgel. Az első pillanatokban számomra kiderült, hogy tehetséges gyermekről van szó, így megbeszéltük a szüleivel, hogy szívesen foglalkozom vele. ...


Bővebben
Galéria

Ópusztaszeren jártunk

Ti voltatok már Ópusztaszeren? Ha esetleg még nem, mindenképpen látogassatok el egyszer oda! Gyönyörű hely! Amikor buszunk begördült a Csillagösvény Labirintushoz, már akkor tudtuk, hogy igen jó kirándulásnak nézünk elébe. A parkban érdekes logikai feladványokat...


Bővebben
Galéria

MÁV Kampány Kecskeméten a legkisebbek biztonságáért

A Kecskeméti Református Általános Iskolában tartandó KRESZ-napon a vasútbiztonsági szakértőkön kívül részt vesznek a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály Baleset Megelőzési Bizottságának munkatársai, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. munkatársai valamint egy autósiskola is...


KEOL cikk


Iskolabejáró délelőtt

2017. május 20-án 89 kisgyermek ismerkedett meg leendő tanítóival, pajtásaival, tantermével. Az ismerkedő játékok után a díszteremben meglepetés várta a gyerekeket. A tanító nénik bábelőadásából megtudták, hogyan szólította meg az Úr Sámuelt gyermekkorában. Énektanulás és további közösségi játékok tették emlékezetessé ezt a délelőttöt.


KEOL cikk


A 3.b osztály a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison

Kilencvenöt csoportot, összesen közel 2300 diákot fogadott a kecskeméti repülőbázis, ahol másodszor rendezték meg az Iskolások hetét. Bepillantást nyerhettünk a repülőtéren dolgozók mindennapjaiba. Látnivalókból nem volt hiány. Nemcsak a földön, hanem az égen is láthattunk Gripent. Egy An-26-os szállítórepülőbe – közkedvelt nevén Ancsába – be is mászhattak a tanulók. Emellett kezükbe foghattak a gyerekek pisztolyt és gépkarabélyt, felpróbálhatták a pilótaruházatot, kikérdezhették a hajózókat, locsolhattak tűzoltófecskendővel. A legnagyobb sikere mégis a négylábúaknak volt. A repülőtér őrzését segítő német juhászok bemutatója elvarázsolta a nézőket. Felnőtt és gyerek döbbenten nézte, mennyire szófogadóak, intelligensek a kiképzett ebek. A hőség ellenére türelmesen várakozott osztályunk minden állomásnál, csak azért, hogy pár percre pilóta lehessen, kipróbálhasson egy-egy járművet.

Galéria

Öko-hét

Iskolánkban március 20-24. között került megrendezésre az Öko-hét program, melynek célja a Földünket érintő környezetvédelmi problémák megismertetése, és diákjaink környezettudatos viselkedésre való nevelése volt. A feladatok segítségével elsősorban azokra az apró, mindennapi dolgokra igyekeztünk felhívni a gyerekek figyelmét, melyeket ők...
Bővebben
Galéria

ÖKO-hét

Sikeresen zárult az ÖKO-hét, melynek keretében naponta újabb és újabb programokat szeveztek a tanulók számára. Ami viszont az ÖKO-héten minden nap közös volt: műalkotásokat készítettek újrahasznosított anyagokból. A szemnek gyönyörű, és kreatív használati tárgyak készültek az iskolában.KEOL cikk


Szülőknek tartottak nyílt tanítási napot

Az érdeklődő felnőttek 2. osztályosok óráin vettek részt: két tanítási nyelvű angol és német, matematika, magyar nyelv és irodalom, valamint hit-és erkölcstan órákon figyelték meg a tanárok és a gyerekek közös munkáját.

KEOL cikk


Városnéző kisvonattal a Megyeházára

Október 7-én gazdag programmal készültek a kiskunmajsaiak és környékbeliek a kecskemétiek számára. Térségük jellegzetességeit mutatták be a Megyeháza előtti téren.Bővebben
Galéria

Pünkösdöltek

Az iskola második osztályos tanulói verssel, énekkel hirdették pénteken az ünnep üzenetét szüleiknek, iskolatársaiknak, tanáraiknak, az iskola dolgozóinak, a Kecskeméti Református Egyházközség dolgozóinak, a Református Pálmácska Óvoda gyermekeinek, az Egyházközség Sion nyugdíjasházaiban élő időseknek...


KEOL cikk
hirus.hu cikk


Drámapedagógiai Műhely

A Hírös Agóra - Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely 20. alkalommal hirdette meg kecskeméti általános és középiskolások részére a Versmondók Találkozóját. Az első és második évfolyamos tanulóink iskolai válogatójára, 2016. február 25-én, délután került sor.Negyven diák örvendeztetett meg minket, egy-egy vers elmondásával. Tavasszal a legügyesebbek képviselhetik iskolánkat a városi találkozón.


Galéria

A Beszélő köntös nyomában

A Beszélő köntös nyomába szegődött a 3. a osztály is a Cifrapalota jóvoltából. Nagyon érdekes, interaktív kiállításra mehettünk el, ahol Éva néni vezetésével a török hódoltság ideje alatti Kecskemét életével ismerkedhettünk meg. Azon kívül, hogy Éva néni mindent elmesélt a 400 évvel ezelőtti Kecskemétről, még kipróbálhattuk, milyen nehéz volt egy ágyúgolyó, végig is gondolhattuk, hogy mi lett volna, ha egész nap több százat kellett volna az ágyúba betennünk. Megbeszélhettük, melyik gyümölcsöt, zöldséget lehetett akkor a kecskeméti piacon vásárolni. Megvizsgálhattuk, milyen szövetekből készítették a szabók a ruhákat, kipróbálhattuk, milyen módon büntették meg a tolvajokat és más gonosztevőket. Meglátogattuk a kecskeméti kádi sátrát, a református templomot. Kóstolhattunk török csemegéket is: aszalt gyümölcsöket, hibiszkusz virágát, halvát, rózsavizet. Végül korabeli ruhákba bújhattunk, ami nemcsak a lányoknak okozott örömet, hanem a fiúknak is, amint az ott készült képek is bizonyítják.


Galéria


Kántálni voltunk – azaz hagyományőrzés gyermekszemmel

„December 12-én a főtéren kántáltunk. Sok éneket tanultunk meg, és gyakran próbáltunk. Végre elérkezett a szombat! Izgatottan vártuk a délutánt. A Pálmácska óvodások után következtünk. Szerintem remekül sikerült a szereplésünk, mert mindenki szépen énekelt, és senki nem tévesztette el a szövegét. A közönségnek is nagyon tetszett, nagy tapssal jutalmaztak minket. Látszott a sok felnőtt és gyermek arcán, hogy boldogok.”

(Tóth Julietta 4.b)


Bővebben
Galéria


Ajándékkészítés a manógyárban

Szerdán délelőtt manócskák indultak el a 3. a osztályból, hogy segítsenek a manógyárban. Nem kellett az időt hosszú utazással töltenünk, mert a Cifrapalotában várt is minket Éva néni, aki segített nekünk a karácsonyi készülődésben. Ám mielőtt munkához láttunk volna, egy terített asztal fogadott minket. Éva néni elmesélte, hogy miért terítették meg a karácsonyi asztalt 200 évvel ezelőtt is a magyar házaknál. Tettek rá szép karácsonyi abroszt, amire kenyeret, bort, mézet, diót, almát, foghagymát, gyertyát helyeztek, alá pedig a szalmára fejszét, kacort és metszőollót. Mind-mind azzal a céllal került oda, hogy a következő év a karácsony lelkületével legyen áldott.

Ezután ajándékokat készítettünk, mindenki választhatott, mit szeretne ajándékozni. Kitartó munkánk során megszülettek kedves barátaink: rénszarvasok, angyalok, hóemberek és egy Mikulás is.


Galéria


Nyitva van az Aranykapu – Háztáji termékek az Adventi Vásárban

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület II. alkalommal szervezte meg Aranykapu Térségi Hagyományőrző Adventi Vásárát 2015. december 18-20. között a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében. Az adventi vásár megnyitóját december 18-án, pénteken délelőtt tartották. Bogasov István tanácsnok köszöntőjét követően a Kecskeméti Református Általános Iskola 4/a osztály Kántálása varázsolt ünnepélyes hangulatot a vásárban.


KEOL cikk


A szobor neve Luca lett – az alkotója pedig díjat kapott

A Kecskeméti Református Általános Iskola 4. évfolyamának tanulói, karácsonyi énekes, verses köszöntővel készültek a város egyik új szobrának avatására. Az iskolában hagyomány, hogy az adventi időszakban a negyedikesek kántáló műsorral kedveskednek, mellyel felidézik az ünnep gondolatköréhez kapcsolódó népi és egyházi énekeket, köszöntőket és jókívánságokat.
A 4.a osztály a Kodály Intézettel együttműködve kiemelt zenei nevelésben részesül angol és magyar nyelven, heti egy-egy órában. Idén nyáron abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy a Nemzetközi Kodály Szemináriumon ők képviselhették a hazai általános tantervű iskolákban folyó énekoktatást egy bemutató óra keretében.

Felkészítők: Dr. Sárközyné Szentkirályi Emese és Kincsesné László AnitaGaléria


A 4.b osztály kántálással szolgált a városi adventi gyertyagyújtáson. Felkészítőjük Bárdos Péterné osztálytanító, munkáját segített Sárdi Marianna tanítónő.


KEOL cikk


Nyílt tanítási nap

Szép számmal érkeztek kedden reggel érdeklődő szülők a Kecskeméti Református Általános Iskola nyílt tanítási napjára. A 2016/2017-es tanévben tankötelessé váló gyermekek szülei 7.30 és 11.30 között tanítási órákon vehettek részt.


KEOL cikk


Márton-napi lampionos felvonulás

Látványos és hangulatos lampionos felvonulást rendeztek az iskola német két tanítási nyelvű osztályai szerdán kora este. A gyerekek a kezükben lampionokat tartva mentek végig az iskola egy részén, majd az udvaron adták elő Szent Márton és a koldus történetét.


KEOL cikk


CSIPERÓS KRÓNIKA

Reggel 8.00-kor indultunk a Katona József Színház elől. Elköszöntünk a szülőktől, és 10 perc múlva már úton is voltunk. Két és fél óra után álltunk meg egy benzinkútnál. Debrecenben nem tudtunk megállni, de Gabi néni útközben mesélt a városról. Miután átléptük a határt, nemsokára megérkeztünk Szatmárnémetibe...


Bővebben
Galéria


Csere-bere börze

Az idei évben is nagy sikerrel rendeztük meg a Cserebere börzét. Mind az őszi, mind pedig a tavaszi alkalommal sok-sok kisgyermek gyűjtötte össze kisebb nagyobb játékait, hogy azokat egy újabbra vagy számára kedvesebbre cserélje. Még olyan gyermekek is játékokhoz jutottak, akik üres kézzel, de nagy kíváncsisággal indultak a többiek portékáit megtekinteni. Jó volt látni, hogy kisebbek akár nagyobbakkal is egyezségre jutottak és nyugodt szívvel fogtak kezet és mondák ki, hogy Cserebere fogadom, vissza többet nem adom!                                                                                                                                            Papné Sasinszki Ágnes
tanító


Galéria
“Éste es mi México”

Kovács Réka Fruzsina 3. b osztályos tanulónk az “Éste es mi México” rajzversenyen díjazott lett pályamunkájával. A díjat Budapesten a Mexikói Nagykövetségen vette át, munkáját Mexikóban is kiállították. A képek a díjátadó ceremónián készültek.


Galéria

Mentős nap

2015. május 29-én mentősök érkeztek a 4. a osztályba, és előadást tartottak a munkájukról. Nemcsak hallgattuk őket, hanem a gyakorlatban is kipróbálhattuk foglalkozásuk fortélyait. Másnap a katasztrófavédelemtől jött egy úr, akivel arról beszélgettünk, hogy mit kell tennünk, ha katasztrófa történik a környezetünkben...


Bővebben
Galéria

"Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is
aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok
táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál?"
Máté 6,26Az iskola hátsó kertjében fészket rakott egy fekete rigó pár. Hetek óta nagy érdeklődés kíséri a kis fiókák életét. Ezt a természetes kíváncsiságot szeretnénk kielégíteni ezzel a néhány róluk készült képpel.

Pünkösdöltek a Református Általános Iskolások

Az iskola második osztályos tanulói verssel, énekkel hirdették pénteken az ünnep üzenetét szüleiknek, iskolatársaiknak, tanáraiknak, az iskola dolgozóinak, a Kecskeméti Református Egyházközség dolgozóinak, a Református Pálmácska Óvoda gyermekeinek, az Egyházközség Sion nyugdíjasházaiban élő időseknek.


KEOL cikk


Pünkösdölő

Aki nem tud a hit szárnyán
A magasba szállni,
Nem is tud a Megváltónak
Szentlelkére várni.

Ó, emberek! Krisztus nélkül
Mit ér ünnepléstek?
Nincs ott pünkösd, nincs ott áldás,
Ahol nincs Szentlélek...Vers
Galéria

Iskolabejáró délelőtt

„Szólj, Uram, mert hallja a te szolgád!”(I. Sámuel 3,10)

Három éve hagyomány iskolánkban, hogy májusban a leendő első osztályosokat egy szombat délelőtt rövid találkozásra hívjuk iskolánkba.

Az idén május 16-án 92 kisgyermek ismerkedett meg leendő tanítóival, pajtásaival, tantermével. Az ismerkedő játékok után a díszteremben meglepetés várta a gyerekeket. A tanító nénik bábelőadásából megtudták, hogyan szólította meg az Úr Sámuelt gyermekkorában. Énektanulás és további közösségi játékok tették emlékezetessé ezt a délelőttöt.

Szeptemberben szeretettel várjuk leendő tanítványainkat.


Galéria
Gyárlátogatáson az Univerben

A „Tavaszi Nyílt Napok” elnevezésű program keretében ellátogattunk az Univer kecskeméti üzemébe. Nagyon kedves és szívélyes fogadtatásban volt részünk. Közelről bepillanthattunk a mustár, a ketchup és a majonéz készítésének folyamatába, a gyártósorok működésébe, valamint részletes tájékoztatást kaptunk a gyár mindennapi életéről. A program termékkóstolóval zárult.


Galéria


Duna pályázat

Pályázati hajónkat egy dunai gabonaszállítóról mintáztuk. A javaslat Rita nénié volt, mint ahogy az is, hogy lehetőleg újrahasznosított anyaggal dolgozzunk....


Bővebben
A hajó építése


Óvónők az első osztályokban

Kedves hagyományt ápol iskolánk: szeretettel hívtuk és vártuk első osztályos kisdiákjaink óvónőit egy-egy nyílt órára. Sok pedagógus fogadta el a meghívást és érdeklődve figyelte egykori óvodását, hogyan ügyeskedik az iskolában. Matematika, magyar nyelv és idegen nyelvi órákba kaptak betekintést a vendégek. A gyerekek is örültek a találkozásnak, s büszkén mutatták füzeteiket, könyveiket.

Galéria

Nyitva van az Aranykapu Kecskeméten

Térségi kézművesekkel, gazdákkal és kulturális csoportokkal varázsoltak a szervezők pénteken ünnepi hangulatot a Kecskeméti Ifjúsági Otthon Tükörtermébe. A december 19-23. között, minden nap 10-19 óráig nyitva lévő Aranykapu szeretettel várja a vásárlókat. Az eseménysor 19-én, pénteken 10 órakor rövid megnyitóval kezdődött...KEOL cikk


Lelkes kis kántálók a református egyházközség intézményeiben

Kecskemét - Hagyományos kántálást tart minden évben, karácsony előtt a Kecskeméti Református Általános Iskola, mellyel végigjárják az egyházközség intézményeit. Hagyomány az is, hogy minden évben más-más osztály kántál: idén a 4.b kapta a feladatot...KEOL cikk


Jubileumi délután

Szeptember 22-én az iskola fennállásának 20. évfordulóját ünnepelték az alsó tagozatos gyerekek egy játékos délután alkalmával. A feladatok a 20-as szám jegyében az iskola megismerésén alapultak.
A diákok kézműves alkotásban, képfelismerő versenyben és játékos hittanos feladatokban vettek részt.
A program végeztével az udvaron összegyűlve elénekelték a 134. zsoltár 3. versszakát, majd a közös fotózást követően mindenki jóízűen falatozott az ünnepi desszertből.

Galéria


Csiperó 2014.

A XIII. Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó keretében iskolánk családjai Koltóról fogadtak vendégeket 2014. július 6-13. között.
A 17 fős vendégcsoportnak és a vendégfogadó gyermekeknek gazdag programban volt részük a hét során. A városközpont és az iskolánk megismerésén túl a sárkányhajózás, a strandolás, a pikniknap, a közös játékok, a táncház, a Planetárium és a koncertek maradandó élményt jelentettek mindannyiunk számára. A gyermekek nem csak megismerték közelebbről egymást és városunkat, hanem volt arra is alkalom, hogy a közös élmények által barátságok szövődjenek.
Köszönjük, hogy ilyen nagy szeretettel látták vendégül a határon túli gyermekeket iskolánk családjai!

Benkőné Lengyel Gabriella és Bárdos Péterné
csoportvezetők

YouTube video


Happy St. Patrick’s Day!

Március 17-én Szent Patrik napját ünnepeltük meg a 3. a osztályban. Szent Patrikra Írországban úgy emlékeznek nagy tisztelettel, mint aki a kereszténységet hozta az ír nép számára. Ezen a napon az írek minden évben felvonulásokat, ünnepségeket rendeznek tiszteletük és nemzeti egységük kifejezésére. Mindannyian a zöld-fehér-narancssárga színeket viselik. Nemzeti lobogójukban minden színnek saját jelentése van: a zöld jelenti a katolikus népességet, a narancssárga a protestánsokat, a fehér pedig az egymás közötti békére való törekvést.
Ezen a napon mi is megismertük Szent Patrikot, a háromlevelű lóherét. Vajon miért lett Írország szimbóluma? Azért mert Szent Patrik a háromlevelű lóhere segítségével magyarázta el a népnek, mi a szentháromság, hogyan lehet Isten egy személyben három.
Ünnepünk végén lóhere alakú sütit ettünk, és mi magunk is zöld-fehér-narancssárgába öltöztünk.


Galéria


Múzeumlátogatás nemzeti ünnepünk alkalmából

Nemzeti ünnepünkre múzeumi órával készültünk. A tavasz első igazán meleg délelőttjén a Klapka utcára sétáltunk el, ahol a szépen felújított Klapka-ház volt a célállomás. Múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt a Bozsó Gyűjteményben. Megtekintettük a ház 1700-as, 1800-as évekből származó gyűjteményét. Díszes használati tárgyakban gyönyörködtünk. Megnéztünk néhány gondolkodó széket, amelyeket a férfiak töprengésre, elmélkedésre használtak. A foglalkozás végén színes papírból huszárt készítettünk. Meghallgattuk a Klapka indulót, melynek jellegzetes ritmusára apró huszárbábjaink is meneteltek.

Szép délelőttöt töltöttünk a felújított Bozsó Gyűjteményében.

4.d

Sipos Ildikó

Galéria


Látogatás a Bácsvíz Zrt. telephelyén

Idén is volt nyílt nap a Bácsvíz Zrt. I. vízműtelepén. A 4. d osztály lehetőséget kapott arra, hogy délutáni program keretében látogatást tegyen a telephelyen. A tanulók megismerkedhettek a cég tevékenységeivel és a víztisztítási technológiával. Részletes előadást hallhattak, hogyan jut el a víz a Föld mélyéről poharukba, milyen eljárásokon megy keresztül a víz, hogy finom legyen. Megízlelhették, mi a különbség a nyers és a szűrt víz között. Látták, hogyan zubog alá a víz a tárolókból, mekkora utat tesz meg a szövevényes csőhálózaton keresztül.
Bemehettek a számítógépes vezérlőbe, ahol szemléltették a gyerekeknek Kecskemét napi vízfogyasztását és a víztorony működését. Megcsodálhatták a régi idők áramellátását biztosító veterán óriásmotort is. A tanulók érdeklődve hallgatták végig az előadást. A program végeztével visszasétáltunk az iskolába.
A látogatás kiegészítette a gyerekek eddigi ismereteit, hozzájárult a környezettudatos gondolkodás elmélyítéséhez, és felhívta a figyelmet ezen életvitel fontosságára. Köszönjük a lehetőséget!

Galéria


Víz Világnapja

Iskolánk 2014. március 21-én tartotta meg a Víz Világnapját.
Ezen alkalomra a felső és az alsó tagozatos tanulók egységesen kék pólóba öltözve jöttek iskolába megjelenítve a víz különböző színárnyalatait.
Rajzokat, képeket, plakátokat készítettek, ismeretanyagokat olvastak a víz témakörével kapcsolatban.
Az óraközi szünetekben vízhez kötődő zenék szóltak az iskolarádióban: Handel: Vízi zene (1717), Johann Strauss: Kék Duna keringő (1866), Smetana: Hazám – Moldva (1874-1879), Caraibi - A Karib-tenger kalózai (filmzene) (1998),- Tavaszi szél – feldolgozás – (2013). A felső tagozatos diákok szívesen hallgatták a zenerészleteket.
Az alsós tanulók alakzatba állva hívták fel a figyelmet a víz fontosságára.
A Víz Világnapjáról való megemlékezés célja, hogy a gyerekekben tudatosítsuk, a víznek kiemelten fontos szerepe van életünkben. Óvjuk és védjük környezetünket!
A Föld felbecsülhetetlen értéke a vízkészlet.

Galéria


Iskolai versmondó verseny 2014. február 26.

Mint minden évben, idén is nagy örömmel hallgattuk meg első és másodikos versszerető tanulóink szavalatait. A két évfolyamról majdnem negyvenen jelentkeztek a versmondók találkozójára. Főleg az elsősöket töltötte el izgalommal a verseny napja. Találgatták, hogyan lesz, mint lesz, ki fog továbbjutni a városi fordulóra. A tanító nénik is készültek erre az alkalomra: játékokkal, énekkel, találós kérdésekkel próbálták enyhíteni a feszültséget. Minden kisgyerek ajándékkal térhetett haza, s mesélhette el a délutánról alkotott véleményét.
Ennek a versenynek csak győztesei voltak. Aki ide eljött, egy verssel gazdagabb lett, sok iskolatársat és tanító nénit megörvendeztetett, s reméljük kedvet kapott a versolvasáshoz, verstanuláshoz.
Gratulálunk minden versenyzőnek, a továbbjutóknak szorgalmas készülődést kívánunk:

Lilla néni, Gabi néni, Kati néni, Anikó néni és Mónika néni

Farsang

Bál, bál, maszkabál!
Minden jelmez készen áll,
szól a nóta, messze száll:
Áll a bál, áll a bál,
áll a fényes maszkabál!

Bál, bál, maszkabál!
Tarka-barka sapka, sál, 
málnaszörp és szalmaszál:
Áll a bál, áll a bál,
áll a fényes maszkabál!

Bál, bál, maszkabál!
Julcsi, Panka, Pista, Pál
karja, lába táncra áll:
Áll a bál, áll a bál,
áll a fényes maszkabál!


Galéria(felsős)
Galéria(alsós)


Kántálás

Iskolánk 4. osztályosai minden évben készülnek a kántálásra advent idején. Ebben az évben is sok-sok izgalmas kérdés vetődött fel:...
Bővebben
Galéria


Meseíró pályázat

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2014. április 3-27. között immár XI. alkalommal hirdette meg a Janikovszky Éva meseíró pályázatot „Az úgy volt…” címmel.
A pályázók három korcsoportban indulhattak:
I. korcsoport: 7-9 évesek, II. korcsoport: 10-13 évesek, III. korcsoport: 14-16 évesek
Tematikai megkötés nem volt, bármilyen témát választhattak a pályázók.
A beérkezett írások az előzsűrihez kerültek, a továbbjutókat a szakmai zsűri értékelte.
A 2.d osztályból öt lelkes tanuló küldte el meséjét, szüleik támogatásával (Babiczki Nándor, Bóc Adél, Kuti Berta Rozália, Makra Csongor, Wórum Anna).
Az első korcsoport 250 pályázója közül Makra Csongor és Wórum Anna írása nyerte meg a zsűri tetszését, így ők utazhattak Budapestre az ünnepélyes díjkiosztóra.Itt örömmel vette át Wórum Anna a szakmai zsűri külindíjáért járó oklevelet és a hozzá tartozó jutalom könyveket.
Aki még szívesen olvas mesét,úgy ajánlom figyelmébe Anna írását!

Benkőné Lengyel Gabriella
tanító

A kaland


Almaszósz

„Mimi és Titi, a két elkényeztetett high-tech gyerek vakációra érkezik a nagyszülők vidéki almáskertjébe. Nagyvárosi "szörnyetegek" ők, akik saját levükben fortyognak, amiért szüleik erre a "ciki" helyre száműzték őket a laptopjuk mellől. Még nem is sejtik, hogy épp egy óriási (alma)udvari botrány kellős közepébe csöppentek...”
Az Almaszósz című XXI. századi zenés mesejátékot tekintettük meg almák és emberek örök barátságáról Budapesten, a Magyar Színházban. Nem volt véletlen a darab kiválasztása. Farkas Bianka (4.d) hívott el bennünket előadására. Ebben a mesében ő Mimit alakítja. Hangyaként alig ismertük fel, ám amikor megszólalt a színpadon, tudtuk, hogy Bius rejtőzik a jelmezben. A díszletek látványos világa és a történet változatos alakulása lekötötte kicsik és nagyok figyelmét egyaránt. A péntek délutánra szervezett színházlátogatáson az 1.d és a 4.d osztályos tanulók szüleikkel, tanítóikkal vettek részt.

Kíváncsian várjuk Bianka újabb fellépéseit!

Sipos IldikóGaléria


Pancake Day

Magyaroknak húshagyó kedd, angoloknak, amerikaiaknak Pancake Day, vagyis palacsinta nap a böjt első napja előtti kedd. Ezután már nem szokás húst enni – erre utal a magyar elnevezés. Az angol név sokkal barátságosabban hangzik a gyerekek számára: ha húst nem eszünk, akkor együnk helyette valami finomabbat: PALACSINTÁT! Az angol nyelvterületen ezen a napon mindenki palacsintát eszik, vidáman készülve a böjti időszakra. Ehhez párosul egy mulatságos hagyomány, a pancake race, vagyis a palacsinta futóverseny.

Ezt a hagyományt ünnepeltük meg mi is a 3.a osztállyal: egy halom palacsintával és futóversennyel. Minden versenyző kapott kötényt, palacsintasütőt és palacsintát. A verseny idején nemcsak futni kellett, hanem háromszor meg is kellett fordítani a palacsintákat a serpenyőkben. Ezt a vidám sorversenyt palacsintaevéssel koronáztuk meg. Lehetett lekváros, kakaós palacsintát enni, vagy megkóstolni az angolok kedvencét, a citromleves-porcukros palacsintát. A bátrabbak ezt is kipróbálták, remélve, hogy nem lesz rettenetes az íze.


Galéria


Föld Világnapja

2014.április 23-án újból összeálltak pár perc erejéig a Kecskeméti Református Általános Iskola alsó tagozatos tanulói, hogy alakzatukkal szimbolizálják Földünk megóvásának fontosságát.
A természeti erőforrásokkal való bánásmód tükrözi, ki miként tiszteli a Földet.
A „FÖLD” szó megformálásának célja, hogy a tanulók és a képet néző szülők elgondolkodjanak, mit jelent a környezettudatos életmód.
Igyekezzünk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat a pazarlás megszüntetésével olyan lehetőségeket alkalmazva, amely kevésbé szennyező és terhelő!
Egyetlen lépés a környezettudatos gondolkodás irányába is hozzájárul a Föld megóvásához és kíméletéhez.

Tegyünk meg minden nap minél többet a Földért!


Látogatás a szennyvíztelepen

A Föld Világnapja alkalmából a 4.d osztály ellátogatott a Bácsvíz Zrt. szennyvíztelepére.
A „szagos” fogadtatás ellenére a gyerekeknek nagyon tetszett a sok látnivaló.
Miután leszálltunk a buszról, bekísértek bennünket a központi irodába, ahol elmagyarázták a számítógépes vezérlés működését. Megmutatták a főcsatornát, amiből elsődlegesen érkezik be a telephelyre a szennyvíz.
Felmentünk a kétemeletnyi magasságban működő durva szűrőhöz, amely kiszűri a szilárd szennyeződéseket a beömlő vízből. Megdöbbentő látvány volt, mi minden kerül bele a vízbe és mitől kell megtisztítani azt.
Ezután az ülepítőt tekintettük meg.
Részletesen ismertették a kémiai és biológiai tisztítás lépéseit összehasonlítva a szűrések közötti mintákkal. Csodálkozva néztük a récék lubickolását az erősen habzó pezsgető medencében.
Bemutatták a gépcsarnok zúgó berendezéseit, melyek segítségével az üledékből különválasztják a megmaradt víztartalmat, majd komposzt végterméket állítanak elő. Végső állomásként meggyőződtünk arról, mennyire tiszta, de nem iható vizet állítanak elő abból a szennyvízből, ami Kecskemét és környékéről érkezik, majd távozik a Tiszába a nap 24 órájában.
A két telephely megtekintésével megértették a gyerekek az összefüggéseket, mennyire fontos a természeti kincsek megóvása és beosztása.

Köszönjük a lehetőséget!
Lakóné Dormán BoglárkaMese bűvöletében élhettünk...

Mese bűvöletében élhettünk december 5-én. Kicsi első és második osztályos gyerekek hozták el nekünk ezt az élményt a Városi Mesemondó Verseny alkalmával.
Lázasan készülődtünk erre a napra. Piros kiscsizmák irányították a gyerekeket a Tóth Endre terembe, ahol játékmesterként Dékányné Orosházi Márta tanító néni várta az első próbát kiálló mesemondókat. A jó hangulat megteremtésében a 3.d osztály tanulói voltak segítségünkre MarozsinéSuhari-Nagy Erzsébet vezetésével, akik nagysikerű bábjátékkal kápráztatták el a résztvevőket.
A kíváncsi zsűri között foglalt helyet NademlejnskynéToók Lilla, aki mesekedvelőként nagyban hozzájárult az okos és bölcs döntések meghozatalához. Az eredményhirdetésre várva, ropogós pogácsával és meleg teával kedveskedtünk a megfáradt mesemondóknak.
19 kisgyerek lett Meseország lakója, közülük januárban 6 mesemondónak egy újabb próbát kell kiállnia a Kacsalábon Forgó Várkastélyban.
Köszönet minden versenyzőnek és szervezőnek, hogy e mesevarázslat létrejöhetett.

Véghné Tóth Izabella
a zsűri elnöke


Galéria


Kukkantó ajándékot visz a Mikulásnak

Részlet a műsorból, amit az Egyházközségünkben dolgozók gyermekeinek, valamint általános iskolánk alsós diákjainak adtak elő kollégáink nagy szeretettel:


Bővebben
Galéria


A Papp László Sportarénában jártunk

A Kecskeméti Református Általános Iskola 2.b osztálya látogatást tett különjáratú autóbusszal Budapesten, a Papp László Sportarénában, ahol...


Bővebben


Szintvizsgák 2013

Budapesti színházlátogatás

Május 5-én 48-an utaztunk iskolánkból Budapestre. A délutáni program célja az volt, hogy diáktársunkat nézzük meg egy színdarabban. Farkas Bianka 3.d osztályos tanuló ugyanis a Magyar Színházban szerepel az Égigérő fű című mesejátékban, ....


Bővebben
Galéria

Gyermekeinek gyermeke az öregkor koronája...

Az Idősgondozó Szolgálat felkérte iskolánk 3. és 4. osztályos tanulóit, hogy írjanak fogalmazást "Legkedvesebb élményem nagyszüleimmel" címmel, valamint készítsenek a témához kapcsolódó illusztrációt is. Osztályunk örömmel készült a feladatra. ...

Gyermekeink gyermeke...
Élményem a nagymamával