Búcsúzó a tanároktól a 8. osztályos gyermekek szüleinek nevében (2017)

Nagy tisztelettel, szeretettel s mindenek előtt Isten iránti mérhetetlen hálával köszöntöm Dr. Szabó Ildikó igazgatóasszonyt, Hörcsök Imre egykori igazgató urat, az Igazgatóság minden tagját egyen egyenként, az összes pedagógust, nevelőt, a titkárság valamennyi dolgozóját és nem utolsósorban, a diákságot! Nem szeretem a közhelyeket, de az idő előrehaladtával tudjuk, hogy igaz a tartalmuk. Igazak ezek a sorok, hogy ’nehéz a búcsú’, hogy ’egyszer véget ér minden’… Az idő előrehaladtával tudjuk, hogy az idő nem telik már, hanem múlik; az idő előrehaladtával már tudjuk azt is, hogy egy illat, egy akcentus, egy hang esetleg olyan érzéseket, élményeket idéznek, amelyek ma már nem történhetnének meg, olyan személyeket idéznek, akik már nincsenek közöttünk. A főtéren, amikor locsolnak, mindig a nagymamám jut eszembe erről az illatról. Mindannyiunknak vannak, lesznek ilyen élményeink. Az idő előrehaladtával tudjuk meg azt is, hogy vannak rossz dolgok, amikről azt gondoljuk, hogy azok mindig csak másokkal történnek. De eljön az idő, amikor velünk történik meg.
Ezeket nem lehet könyvből tanulni, erre az élet tanít. Jól kell élni tehát az idővel, a tálentumokkal. Nem jó, hanem bölcs döntéseket kell hozni; bölcs döntés pedig kizárólag az Úrtól van. Közhelyek tehát a következők: hogy nehéz megszólalni - és valóban; közhely talán az is, hogy most voltam nyolcadikos - és valóban; mostanában mondták anyukámnak lépten-nyomon a városban sétálva, hogy milyen aranyos pici gyermek - és igen, most már az enyémeknek mondják.


Bővebben

Ballagás

Az osztályok énekszóval vonultak át az iskolából osztályfőnökeik - Melicher Márta, Csősz Győzőné, Ferenczy Zoltán - vezetésével a templomba egyenruhás iskolatársaik sorfala előtt. Az ünnepi istentiszteleten Borsos-Pintér Nóra lelkipásztor szolgált igehirdetéssel, majd dr. Szabó Ildikó igazgató búcsúztatta a távozó diákokat...


Galéria
KEOL cikk


Búcsúműsor

Elérkezett a várva várt, de mégis oly szomorú nap, a sokadik búcsú pillanata! Az eltelt 8 tanév, a konfirmációs vizsga és a ballagás után ismét együtt vagyunk! Újból megállunk néhány pillanatra, és végigtekintünk azon a néha végeláthatatlannak tűnő úton, amelyen eljutottunk életünk egy újabb mérföldkövéhez. Ismét együtt vagyunk, eljöttünk ünnepelni, emlékezni és megköszönni az elmúlt éveket. (Elhangzott a búcsúműsoron.)

Köszönjük az elmúlt 8 évet, a kapott tudást, gondoskodást, a sok-sok szeretetet.


Galéria


Táncoló talpak az 5. c osztályban

Nagy izgalommal vártuk életünk első felsős farsangi mulatságát. Lázasan készültünk a nagy napra: mesét választottunk, zenét vágtunk, koreográfiát szépítgettünk, táncot gyakoroltunk, pingvinjelmezt varrtunk, és közben sok-sok vidámságban volt részünk. Aztán elérkezett a nagy nap. A mesehősök varázslatos világában találkozhattunk a Dzsungel könyvének majmaival, szurkolhattunk a Star Wars küzdelmében, együtt énekelhettünk a Gumimacikkal, végigmulathattuk a tévés meséket, gyönyörködhettünk Rió színpompás papagájaiban, elalhattunk az Esti mese dallamára, sajnálhattuk Vukot, a kicsi rókát, izgulhattunk Batman akciójáért, meghallgathattuk Hófehérke történetét, és találgathattuk, ki kicsoda Walt Disney csodás szereplői közül. A suli-buli fantasztikus élmény volt, rengeteget táncoltunk, a büfében pedig finom ételek és italok vártak minket. Már nagyon várjuk a jövő évet, vajon milyen jelmezbe bújhat majd a 6.c osztály.

az 5.c osztály tanulói


Galéria


Suli-buli

Suli-bulit rendeztek a Kecskeméti Református Általános Iskolában. A program különlegességét az adta, hogy a magyar nyelv napja alkalmából volt táncház, melyhez népi zenekar húzta a talpalávalót, játszottak nyelvi játékokat, volt kukoricamorzsolás és közben mese a „fonóban", a fiúk kártyáztak, a büfében pedig hurkát, kolbászt, és rétest kínáltak a vendégeknek.


KEOL cikk
YouTube video


Ballagás 2015

Három osztály ballagott pénteken, akik szüleikkel, családtagjaikkal együtt Isten iránti hálával köszöntek el ünnepi istentiszteleten az általános iskolától.


KEOL cikk
KTV videó


 

Jámborné Márkus Emőke, a Kecskeméti Református Általános Iskola  ének-zene szakos tanára, kórusvezető országos kitüntetést, Bonis Bona-díjat  vett át 2015. június 5-én Budapesten a Vigadóban Czunyiné dr. Bertalan Judit és Novák Katalin államtitkár asszonyoktól. A "BONIS BONA– A nemzet tehetségeiért” díjra a tehetséggondozásban kiemelkedő munkát végző magyarországi és határon túli magyar, vagy magyarországi nemzetiségi általános, közép- és szakiskolai pedagógusok, mesterségek oktatói és további tehetségsegítők jelölhetők, akik a köznevelés kereteiben oktatják, nevelik, segítik a gyerekeket, tanulókat.

Az iskola kórusainak felvételei, melyek elérhetők a www.krai.hu iskolai honlapon,  hűen tükrözik a tanárnő áldozatos és kiváló szakmai munkájának eredményét.Gratulálunk a tanárnőnek, életére, munkájára Isten áldását kívánjuk!Búcsúműsor

Mondhatni nyolc, de igazából kettő
feddő év elszaladt,
igaz, néha elég nehezen haladt…

Amikor dolgozatnál nem tudsz mit írni,
esetleg nem hagy rá időt a tanár úr vagy néni,
amikor csak mondják és mondják…
Tudják, pont, mint nyelvtan órán!

Bezzeg a jóból csak kevés jut!
Vegyük például az Emmaust.
Két nap? Sosem elég!
Csak talán egy hét…

Aztán ott vannak a szünetek!
Csak úgy röpködtek a füzetek!
Persze, amíg be nem csöngettek.
Megjegyzem: túl korán sürgettek.

És mégis minek van a csengő?
A gyerekeken csüngő tanár úgyse hallja!
Mindig azt hiszi és azt vallja:
Az osztály az időt lecsalja.

Nem vagyunk mi az idő urai…
Tudom, fura ezt most így hallani.
A múltba még visszapillanthatunk,
de ott többet fel nem bukkanhatunk.

Zsámboki Anna Róza 8.c
Galéria
Suli-buli

A tanév utolsó suli-bulijára 2015. június 5-én került sor a 7. évfolyam rendezésében.


Galéria
Látogatás a Print 2000 nyomdában

2015. május 29-én a 7. b osztály ellátogatott a Print 2000 Nyomdába. Nagy élmény volt betekintést nyerni a nyomdában dolgozók mindennapjaiba. Köszönjük Szentesiné Kovács Andrea kereskedelmi igazgatónak a meghívást, és a széleskörű tájékoztatást.


Galéria


Szintvizsgák 2013

Farsang

Bál, bál, maszkabál!
Minden jelmez készen áll,
szól a nóta, messze száll:
Áll a bál, áll a bál,
áll a fényes maszkabál!

Bál, bál, maszkabál!
Tarka-barka sapka, sál, 
málnaszörp és szalmaszál:
Áll a bál, áll a bál,
áll a fényes maszkabál!

Bál, bál, maszkabál!
Julcsi, Panka, Pista, Pál
karja, lába táncra áll:
Áll a bál, áll a bál,
áll a fényes maszkabál!


Galéria(felsős)
Galéria(alsós)


Adventi délután

Adventi ajándékkészítő délutánunkat a hagyományőrzés keretében tartottuk. Mikesiné Ertl Katalin hittanoktató felelevenítette a lucázás és betlehemezés szokását diaporáma és videó részletek segítségével. Meggyújtottuk az adventi koszorú 2 lángját, és elénekeltük az "Adventi hírnök" első 2 versszakát. Meghitt hangulatban indulhatott a munka, a Kaláka együttes karácsonyi albumának zenéjére...


Bővebben
Galéria


Különleges osztályfőnöki órák a Refiben

Iskolánkban évek óta működik a "Boldogabb családokért" családi életre nevelési program, melynek kidolgozója a SZÉK Egyesület, vezetője Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes. Legfőbb céljuknak azt tartják, hogy segítsék a gyermekeket a harmonikus családi élet megteremtéséhez vezető úton. A család-órákat azoknál a felső tagozatos osztályoknál szervezzük elsősorban, ahol ...

Részletek