Versmondók Találkozója (2018)

„Égig röpűlt a bűvös ének,
Lehozta a hír csillagát,
És a költőnek, súgarából
Font homlokára koronát.”
(Petőfi Sándor 1823-1849)

Május 26-án tartották a Versmondók Találkozójának záró rendezvényét, a VERSÜNNEPet. Az iskolai és a városi válogató fordulók után a legtehetségesebb diákok mondták el választott verseiket a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban.

Iskolánk meghívott tanulói az alábbi minősítéseket érdemelték ki:

Farkas Bianka 8.c - kiemelt arany - Dr. Babiczkiné P. K.M.
Hamza Máté 6.a - arany - Szondiné Asztalos Éva
László Levente 6.b - ezüst - Félixné Oravecz Márta
Surman Dávid 1.b - ezüst - Andrássyné Dolog Éva
Fellegi Csanád 8.b - ezüst - Szondiné Asztalos Éva
Mádai Botond 7.b - bronz - Szondiné Asztalos Éva
Kerekes Laura Hanna - 3.c bronz - Hajagosné Kovács Diána


Farkas Biankával a Kecskeméti Televízió készített felvételt. Fellegi Csanád korcsoportjában közönségdíjat kapott. Hamza Máté meghívást a zsűritől a „Regösök húrján” országos vers- és prózamondó versenyre.
Magyar Anyanyelvi Verseny (2018)

Magyar Anyanyelvi Verseny

Vörös Emma 7.b                             1. hely
Jeszenői Sára 7.a                             3. hely
tanár: Szondiné Asztalos Éva

Czumbil Mihány 4.c                         5. hely
tanító: Tarapcsik Katalin

Rapcsó Petra 6.d                             5. hely
tanár : Melicher Márta

Farsang Kata 6.b                              6. hely
tanár: Félixné Oravecz Márta
Mindent a szemnek - mindent a kéznek! (2018)

A Ráday Múzeum ebben az évben meghirdeti a „Ládafia Utazó Múzeum Nyári Táborát” az érdeklődő és ügyeskedni vágyó kisiskolások számára.


HIROS.hu cikk

Versforgó Varró Dániellel és a Mintapinty zenekarral (2018)

A Versforgó Városi Szavalóverseny az 5-6. osztályos korcsoportban I. helyezett lett Hamza Máté Zsolt, 6.a osztályos tanulónk. Felkészítője: Szondiné Asztalos Éva. Gratulálunk!


HIROS.hu cikk

ZENEVARÁZSLAT Négykezes Zongoraverseny Határok Nélkül (2018)

Egerben a „ZENEVARÁZSLAT Négykezes Zongoraverseny Határok Nélkül" elnevezésű kárpát-medencei rangos rendezvényen szép sikert értek el a Kecskeméti M. Bodon Pál Zeneiskola diákjai 2018. március 23-25 között...


Olvass tovább

KVPL helytörténeti verseny (2018)

Idén is a tavaly győztes Kecskeméti Református Általános Iskola csapata szerezte meg az első helyezettnek járó vándorserleget a Kecskemét Város Polgára Leszek (KVPL) helytörténeti versenyben. A csapat tagjai: Balázs Anna (7.a), Kelemen Gergő Máté (7.b), Mádai Botond (7.b), és Stróbl Anita Anna (7.b), a felkészítő tanáruk pedig Telekes Tamás volt.


KEOL.hu cikk

1848-49-es forradalom és szabadságharc - Ünnepi megemlékezés (2018)

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2018. március 14-én, szerdán, 15 órakor kezdődő ünnepségen emlékezett meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepi műsorban, mely az utóbbi évek egyik legszínvonalasabbja volt, a Kecskeméti Református Általános Iskola tanulói idézték fel a forradalmi eseményeket. A felkészítő tanárok Telekes Tamás és Jámborné Márkus Emőke voltak.


KEOL.hu cikk
HIROS.hu cikk

Petőfi Sándor Szavalóverseny a Rákócziban (2018)

Városi szintű Petőfi Szavalóversenyt rendeztek a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában március 7-én, szerdán délután. Az iskola hagyományához híven idén is megrendezett versenyen 9 iskola 29 diákja vett részt.


KEOL cikk

Péntek esti csengettyűzés a Kelemen László Kamaraszínházban (2018)

A Kecskeméti Szent István Lions Club Jótékonysági estjén, 2018. február 23-án fellépett a 6.b osztályos tanulók csengettyűs köre.

Műsoruk

Kecskemét is kiállítja
Tavaszi szél vizet áraszt
L. van Beethoven: IX. szimfóniájából az Örömóda
Haydn: Üstdob szimfónia II. tétel
Erdő mellett estvéledtem


Bozsik Program iskolánkban (2018)

Bodnár István Aurél, testnevelő-edző vezetésével nagyon sikeresek focistáink. A 2009-2010 korosztály három mérkőzés alatt 24 gólt lőtt, és nem kapott egy gólt sem, így mind a három mérkőzésüket megnyerték. A 2007-2008 korosztályt két csapatban játszik. Három-három mérkőzést játszottak, öt győzelem, egy vereség, 24 gólt lőttek és 5 gólt kaptak. A gyerekek a játék során és a játékon kívül, szünetekben végig fegyelmezetten viselkedtek, s ezért az együttműködő szülőket is elismerés illeti.A MAGYAR KULTÚRA NAPJA (2018)

Genfig repült a kiskakas (2017)

A Kecskeméti Református Általános Iskola 6.a osztálya a Kodály évforduló jegyében adventi koncerten lépett fel a svájci Genfben a Studio Kodály igazgatónője, Klara Gouël meghívására. Vass Lajos-Donászy Magda A kiskakas gyémánt félkrajcárja daljátékát adták elő nagy sikerrel...


HIROS.hu cikk

Karácsonyi koncert az iskolában (2017)Városi mesemondó verseny (2017)

2017. december 7-én délután iskolánkba érkezett 19 első és másodikos osztályos tanuló a város különböző általános iskolájából. Szülők, nagyszülők és pedagógusok kísérték el őket, hogy részt vegyenek a Katona József Könyvtár által meghirdetett mesemondó verseny első próbáján.


Bővebben
Galéria

Choco concert (2017)

Iskolánk 6.a osztálya a Kodály évforduló jegyében Genfben lép fel a Studio Kodály igazgatónője, Klara Gouël meghívására. Vass Lajos-Donászy Magda A kiskakas gyémánt félkrajcárja daljátékát adják elő. Az esemény különös jelentősége, hogy a reformáció 500. évében Kálvin városában koncertezhetnek a Kecskeméti Református Általános Iskola diákjai, akik a mintaiskola program keretében készültek a darabbal. Felkészítőik Jámborné Márkus Emőke, Szondiné Asztalos Éva és dr. Babiczkiné Pellikán Krisztina Márta. Útjukra, szolgálatukra Isten áldását kívánjuk!„ARANYOS VETÉLKEDŐ” A TEÁTRUMBAN (2017)

Versmondó gyerekekkel telt meg a Ruszt Stúdió Színház nézőtere december 4-én és 5-én. A kecskeméti színház Színészek az Ifjúságért Alapítványa hívta meg a fiatalokat a teátrumba, hogy versekkel emlékezzenek Arany János születésének 200. évfordulójára.
kecskemetikatona.hu cikk
KEOL cikk


Az általános iskola országos eredménye a reformáció versenyen; meghívás csendesnapra (2017)

A verseny, amint a képek is igazolják, sokrétű és alapos felkészültséget követelt meg a diákoktól töténelem, irodalom, képzőművészet, ének-zene területén; elkészítették templomunk makettjét, több- és egyszólamú énekekkel készültek, színpadra állították A pecúrok című regény egy jelenetét, vetített képes előadást tartottak, reformátorok életrajzából is összeállított kérdésekre licitáltak, rétori feladatot teljesítettek.

A csapat tagjai: Alvarez Viktória, Csontos Regina, Iványosi-Szabó Lilla, Juhász Márk, Szabó Bence Zsombor.

Felkészülésüket Telekes Tamás tanár úr vezette és irányította, ebben a munkában részt vettek még Félixné Oravecz Márta, dr. Babiczkiné Pellikán Krisztina Márta, Váradi Katalin és Jámborné Márkus Emőke tanárnők. A templom makettjében Lakó András építész volt segítségünkre.


KEOL cikk

Hála és köszönet Csősz Győzőnek, aki a Kecskeméti Református Egyházközség videósaként a teljes vetélkedőt felvette.

YouTube videó


A Város Napját ünnepeltük a Hírös Agórában (2017)

A város napja alkalmából rendezett ünnepségen iskolánk tanulói és tanárai vehettek át elismerő oklevelet, valamint a Kodály Díj egyik kitüntetettje, Jámborné Márkus Emőke tanárnő (férjével, Jámbor Zsolttal együtt kapták az elismerést) iskolánk énektanára, kórusvezetője.


KEOL cikk


Mit üzen a múlt a jelennek, író az olvasónak, felnőtt a gyereknek, felnőtt a felnőttnek? (2017)

Az iskola pedagógusai egy-egy általuk kedvelt, ismert vagy számukra is az újdonság varázsát jelentő Szabó Magda könyvet olvastak újra vagy olvastak el a nyáron. Az írásmű nekik legtöbbet jelentő gondolatait vetették papírra levélformában. Az üzenetek az iskola folyosóján olvashatók. Az írónő alakját nemcsak a róla készült...


KEOL cikk


Kórustábor (2017)

Augusztus 21-én nagy örömmel és izgalommal indultunk a kórustáborba, mely idén a mátraházi üdülőben volt. Már a buszon megbeszéltük, hogy ki kivel szeretne egy szobában lenni. Hosszú volt az út, így miután elfoglaltuk a szobákat, kicsi pihenőt kaptunk. Ezután megkezdődtek a próbák. Sok szép új dalt tanultunk. Vacsora után ismerkedős játékkal zártuk az estét. ...


Bővebben
Galéria

Café momus (2017)

A Café momus kitartóbb olvasói megszokhatták, hogy ilyenkor a nyár közepe felé megjelenik a lap hasábjain egy-egy írás a kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál valamelyik hangversenyéről. Most kivételesen egy szokatlan beszámolóval jelentkezem egy szokatlan eseményről. Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki hiányolja a zenei csemegéket, mert a sok viszonylag könnyen behatárolható repertoárt felmutató nagyzenekari koncert, operaelőadás, kamarahangverseny közé néha jól esne valami más is...


monus.hu


Versmondónk sikere (2017)

Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete művészei, szakemberei döntöttek a Nemzeti VERSeny 2017. évi középdöntőjének egyenesági továbbjutóiról. A zsűri összesen 19 versenyző számára biztosította az egyenesági döntőbe jutást. Farkas Bianka, iskolánk 8. c osztályos tanulója egyike a 19 versenyzőnek, így novemberben majd a Nemzeti Színház színpadán is elmondhat egy verset (Móra Ferenc: A szív), és az alábbi  versklip (Petőfi Sándor: A bilincs) is bemutatásra kerül majd. 
Tündér-vára: helytörténeti közösségi játék díjkiosztója a KIO-ban

Katona József 225. évfordulója alkalmából hirdetett helytörténeti közösségi játékot ősszel 3-4. és 5-6. osztályos diákok számára a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon. Az ünnepélyes zárórendezvényre és a díjátadóra 27-én hétfőn került sor, a KIO mozitermében.


KEOL cikk
Bővebben


A Református Általános Iskola csapata nyerte a KVPL vetélkedőt a Békében

Idén 22. alkalommal nyitotta meg kapuit a Béke Általános Iskola, helyet adva Kecskemét Város Polgára Leszek (KVPL) helytörténeti versenynek.


KEOL cikk


Refisek nyerték a Kecskemét város polgára leszek döntőjét

A Református Általános Iskola „Hírös diákpolgárok” csapata nyerte az immár 22 éves „Kecskemét város polgára leszek” helytörténeti vetélkedőt. A szeptember óta tartó versengés Béke iskolában rendezett döntőjébe hat csapat jutott a 21-ből.
6. évfolyam csapata: Kis-Juhász Eszter 6.b, Stróbl Anita 6.d, Csengery Áron 6.d, Mádai Botond 6.b,
7. évfolyam csapata Fodor Annamária 7.b, Szabó Eszter 7.b, Juhász Márk 7. b, Csizmadia Péter 7.b,
A képzőművészeti versenyen Farkas Jázmin 8.a 1. helyezett, Dóczi Jenni 8. a 2. helyezett, Somodi Hanna 8. a díjazott lett.


HIROS.HU cikk


Hunyadi vetélkedő

Hunyadi műveltségi vetélkedőt rendezett a Kecskeméti Református Általános Iskola humán munkaközössége az iskola felső tagozatos tanulói számára március 30-án, csütörtökön délután a Díszteremben.


KEOL cikk


Budapesti koncertfelvétel

A Reformáció 500. évfordulójának évében, 2017. július 1-én, a Művészetek Palotájában 16. alkalommal rendezik meg a „Református énekek" koncert-istentiszteletet. Idén a Kecskeméti Református Általános Iskola Gyermekkórusa és a Kecskeméti Református Gimnázium Kamarakórusa is része lesz a mintegy 350 főt számláló Kárpát-medencei Egyesített Református Kórusnak.


KEOL cikk


„Föltámadott a tenger…”

Idén ünnepeltük az 1848. március 15-i forradalom 169. évfordulóját. Ebben az évben is a 7. évfolyam kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy műsorral készüljön e jeles eseményre.
Bővebben
Galéria

Föl-föl vitézek!

Március 14-én múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt osztályommal, a 3. b-vel. A Bozsó Gyűjteménybe látogattunk el. Klapka György honvédtábornokról, a gyűjtemény épületének egy korábbi lakójáról tudtunk meg érdekességeket, történeteket. Az egykori tárgyak, fotók, relikviák segítségével felelevenítettük az 1848-49-es eseményeket és Klapka György Kecskeméten töltött éveit is. Elmesélték, hogy Klapka György gyermekként lakott városunkban, s eminens tanuló volt. Csodálkozva hallgattuk, hogy nagyon fiatalon, már 29 évesen tábornoki rangot érdemelt ki. A múzeumi történelem óra után barkácsolás várt ránk. Bőrből készítettünk kokárdát, miközben a Klapka-indulót is meghallgattuk.
Sipos Ildikó

Galéria

Petőfi Szavalóverseny

Gratulálunk Hamza Máté, 5.a és Fazakas Bendegúz, 6. d osztályos tanulóknak a szavalóversenyen elért 1. helyezésükhöz, valamint felkészítőiknek, Szondiné Asztalos Éva és Félixné Oravecz Márta tanárnőknek!KEOL cikk
Gong Rádió


Ünnepi műsor a magyar kultúra napjának tiszteletére

Ünnepi műsorral készült a Kecskeméti Református Általános Iskola a magyar kultúra napja tiszteletére. Az Újkollégium dísztermében a Csipkebogyó néptánc csoport népi játékai nyitották meg az estét, majd népdalok, református zsoltárok csendültek fel. A magyar költészet és próza alkotásaiból válogattak a versmondó és prózamondó diákok.

Mindannyian színvonalas előadásukkal ápolták és örökítettek át a magyar kultúra értékeit.

Galéria

A magyar kultúra napja

2017. január 23-án (hétfőn) 17 órakor
a Kecskeméti Református Általános Iskola
népdal - és zsoltáréneklő,
vers - és prózamondó,
valamint néptáncos diákjai lépnek fel az Újkollégium dísztermében.
Szeretettel várunk mindenkit a magyar kultúra napja alkalmából rendezett közös alkalmunkra:
az Ének-zene és a Humán Munkaközösség tagjai


Kirándulás a Zeneakadémiára

2016. december 11-én jutalomkiránduláson vehettek részt azok, akik a zsoltáréneklő versenyre jelentkeztek. A buszunk 9 órakor indult a Katona József Színház elől. Gyönyörű, napos idő volt, a buszban vidám hangulat uralkodott. Másfél óra alatt érkeztünk meg Budapestre.Bővebben
Galéria

Adventi hangverseny

"Magasztalja lelkem az Urat, és ujjong az én lelkem megtartó Istenemben, mert rátekintett szolgálóleányának megalázott voltára: és íme, mostantól fogva boldognak mond engem minden nemzedék, mert nagy dolgokat tett velem a Hatalmas, és szent az ő neve, irgalma megmarad nemzedékről nemzedékre az őt félőkön. Hatalmas dolgot cselekedett karjával, szétszórta a szívük szándékában felfuvalkodottakat. Hatalmasokat döntött le trónjukról, és megalázottakat emelt fel; éhezőket látott el javakkal, és bővelkedőket küldött el üres kézzel. Felkarolta szolgáját, Izráelt, hogy megemlékezzék irgalmáról, amint kijelentette atyáinknak, Ábrahámnak és az ő utódjának mindörökké."

(Lukács 1, 46-55)


Galéria

Zenés adventi meglepetés

Zenés adventi meglepetés várta 2016. december 20-án az iskolába érkezőket. Köszönjük Szabó Zsuzsanna fuvolatanárnak és diákjainak a szeretetteljes fogadtatást.


Galéria

A mesékben benne van annak a lehetősége, hogy mindazt, ami a világban rosszul működik, meg lehet változtatni. (Boldizsár Ildikó)

2016. december 14-én Kecskemét hét iskolájából érkeztek hozzánk 10-14 éves diákok Meseország lakóinak első próbájára. Szíves fogadtatással vártuk őket az év első havas napján: meleg teával, „hamuban sült” pogácsával, szeretettel. A nap végére mindannyiunk tarisznyájában ott lapultak a meghallgatott mesék, a megfejtett közmondások, az iskolánk diákjai által készített karácsonyi üdvözlőlapok.

A találkozó résztvevői átélhették: „ A mese gyógyít, szórakoztat, mert örök.”

a Humán munkaközösség meseszerető tanárai


Galéria

„A szeretet az élet” Múzeumlátogatás és adventi séta Szegeden

Iskolánk Humán Munkaközössége december 2-án 43 kisdiákkal - 5. és 6. osztályosokkal - 5 pedagógus kíséretében Szegedre utazott, hogy megnézze a Móra Ferenc Múzeum Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában , A kis herceg c. mű alapján a „Bolygón innen, Földön túl” interaktív terem – időszakos kiállítását, valamint a Móra-szobát és a „Minden, ami arany” látványtárat.Bővebben
Galéria

Városi Mesemondó Verseny

Decemberben hagyományosan iskolánk rendezi meg a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár Városi Mesemondó Versenyének egyik fordulóját. Az idei évben 19 első és második osztályos kisdiák állta ki nálunk az első próbát. A vendégeket Tóth Lilian és Kenyeres Lili 5. a osztályos tanulók éneke és zongorajátéka fogadta.

A versenyen készült képeket szeretettel küldjük a nálunk járt gyerekeknek és családjaiknak.

Galéria

56-os műsor


YouTube videóVARÁZSKÖTÉS

Október 2. hetében a Szitakötő folyóirat főszerkesztője, Horgas Judit látogatott el segítőtársaival a Varázskötés foglalkozásra iskolánkba. 5. és 6. évfolyamos diákok alkottak hat fős csapatokat szülőkkel és tanárokkal együtt. Közösen dolgoztak, játszottak a délután folyamán. Beszélgettek a civil segítségnyújtás öröméről, lehetőségéről, majd ezt jó hangulatban, játékos formában maguk is megtapasztalhatták.Galéria

Megemlékezés az aradi vértanúk tiszteletére

2016 októberének első hétkezdő áhítatán a Kecskeméti Református Általános Iskola a 6.d osztály ünnepi műsorával az aradi vértanúkra emlékezett. A történelmi háttér ismertetésén túl szívhez szóló irodalmi részletek, a 385. dicséret válogatott versei, orgonajáték teremtette meg az ünnephez méltó hangulatot.

„Október 6. a magyar nemzet gyásznapja lett. A magyar szabadságharc ugyan elveszett a túlerő miatt, de a nemzet áldozata nem volt hiábavaló.

Honvéd főtiszt 13,
Bátor férfi 13,
Hős katona 13,
Igaz ember 13.


Magyar mártír 13,
Erőt vett a rút halálon.”Galéria

Kecskemét és környéki könyvtárostanárok szakmai találkozója

A könyvtárostanárok évente szoktak októberben, a Könyvtár hónapjában találkozni Kecskeméten: így történt ez most is. Az idei program egy bemutató órával kezdődött az iskolában, amit Szabó Katalin, a Kecskeméti Református Általános iskola könyvtárostanára tartott a 6.a osztályos tanulók számára. Majd az iskola könyvtárában szakmai beszámolókkal folytatódott a találkozó.


KEOL cikk


Kórustábor Balatonfenyvesen

A Balatonfenyvesre tartó út nem volt zökkenőmentes, de ami a megérkezés után következett, az felejthetetlen élményt nyújtott. A berendezkedés után hosszas szólampróba vette kezdetét. Ez idő alatt a másik két szólam közös játékokat játszott, így új barátságra tettünk szert, megismerhettük a kiskórus volt tagjait. Első nap sok szabadidőt...


Bővebben
Galéria


Simonyi Zsigmond helyesírási verseny

2016. május 28-án, szombaton rendezte meg Budapesten a Magyar Nyelvtudományi Társaság a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny Kárpát-medencei döntőjét.

Az ELTE BTK épületében magyarországi és határon túli magyarlakta területeken élő diákok mérték össze tudásukat. A 141 legjobb helyesírású diák között Toók Enikő 8.b osztályos tanuló kiváló teljesítményével a 13. helyen végzett.Felkészítő tanára: Félixné Oravecz Márta tanárnő.A muzsika hangja

Mi 6. d-sek, az 5.c és az 5.d osztályosokkal együtt indultunk el Budapestre a Pesti Magyar Színházba, hogy megnézzük A muzsika hangja című előadást. A megszokottnál is különlegesebb volt ez az alkalom számunkra, hiszen Brigitte szerepét osztálytársunk, Farkas Bianka játszotta.


Bővebben


Kecskemét Város Polgára Leszek

A végső verseny előtt még a tavaszi szünetben is találkoztunk egymással. A döntőt március 30-án rendezték meg a Béke Általános Iskolában. Mielőtt elkezdtük volna a megmérettetést a fordulók közötti rajzverseny díjazottai vehették át jutalmukat. A mi iskolánkból hárman részesülhettek ebben a kitüntetésben:Bővebben
Galéria


PETŐFI SÁNDOR Városi szintű szavalóverseny

A Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolája hagyományához híven megrendezte a Petőfi Sándorról elnevezett városi szintű szavalóversenyt.
Szabadon választott Petőfi-verssel két tanuló képviselte iskolánkat.

 

6. évfolyamon        Farkas Bianka          1. helyezett lett.
felkészítő tanár: Dr. Babiczkiné Pellikán Krisztina Márta

5. évfolyamon        Fazakas Bendegúz    2. helyezést ért el.
felkészítő tanár: Félixné Oravecz Márta2016. március 15-i műsor

Előadják az iskola 7.a, 7.b és 7.c osztályos tanulói. Felkészítő tanárok: Melicher Márta, Jámborné Márkus Emőke, Telekes Tamás, Gyömbér Csabáné és Molnár Tamás. Videofelvétel: Csősz Győző


YouTube video


Szintvizsgák 2015

Hoppál Péter avatta a megújult kecskeméti Ráday Múzeumot

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédében emlékeztetett: az állam feladata, hogy a lehetőségeihez mérten támogassa a közösségeket tradíciójuk művelésében, fenntartásában, ezért a kormány támogatja az egyházi közösségek értékteremtő tevékenységét.KEOL cikk


Évzáró rendezvényt tartott a PADMA és a KEDO

Közös évzáró rendezvényt tartott a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) és a Kecskeméti Duális Oktatás Zrt. (KEDO) a Bozsó Gyűjteményben.

Az évzáró rendezvényen a Kecskeméti Református Általános Iskola kórusa lépett fel.


Hírhatár cikk


Református iskolák kórusainak nagy sikerű koncertje a Cifrapalotában

Kecskemét - A Református Általános Iskola Gyermekkórusa és a Református Gimnázium Kamarakórusa adott koncertet péntek este a Cifrapalotában.


Tovább
KEOL cikk


Fotós Alkotó Tábor 2015. június 15-20.

Az idei fotós táborunkat is nagy érdeklődés övezte, így 42 fővel vágtunk neki a hétnek. A közös megbeszélések után, általában három csoportra oszlottunk ahol sok gyakorlással próbáltuk ki az előtte megszerzett elméleti tudást...


Bővebben
Galéria


Kórustábor a Szelidi-tónál

Már harmadik alkalommal veszek részt a Szelidi-tónál megrendezett kórustáborban, és most is nagyon jól éreztem magam itt. Ez alkalommal is reggel indultunk táborhelyünkre – bár sajnos most az előzőekhez képest csípősebb időjárással kellett szembenéznünk egész héten.

Bővebben
Egy nyolcadikosunk beszámolója
Galéria


Budapesti osztálykirándulás

Kicsit álmosan, de nagy izgalommal indultunk fővárosunkba, hogy néhány nevezetességét megcsodáljunk. Amit ott láttunk, megérte a hosszú utat. Az Országház vöröses színű kupoláját már messziről felismertük. Egy idegenvezetőnk is volt, aki nagyon sok érdekes dolgot mesélt. Belépve az épületbe, először a cifra mennyezet nyűgözött le bennünket. Állítólag minden díszítése...


Bővebben
Galéria


Hetedikeseink Budapesten jártak

2015. május 15-én, pénteken 35 hetedik évfolyamos diákunk Budapestre kirándult.
A Nyugati pályaudvarról a Várkert Bazárig buszos városnézésen vettek részt, majd a Budai Várnegyed nevezetességeivel ismerkedtek. Szakavatott idegenvezetőtől hallottak kulturális örökségeinkről.
A 7. évfolyamos történelem, irodalom, képzőművészet kapcsán a romantikus festészet kiemelkedő alkotásait nézték meg a Nemzeti Galériában, múzeumpedagógusok segítségével mélyrehatóan elemezték a képeket.
Tiszteletüket tették az újonnan felállított Andrássy Gyula szobornál, a Batthyány örökmécsesnél.
Köszönjük a gyermekek érdeklődését, fegyelmezettségét; a kísérő tanároknak – Gácsi Hedvig, Páli Éva, Melicher Márta, Félixné Oravecz Márta tanárnőknek - a lehetőséget, hogy diákjaink tartalmasan, újabb értékeket megismerve töltötték ezt a napot.
Egy diákunk beszámolója
Galéria
Tanévzáró koncert

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét. Az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

Kodály Zoltán szavait idézve köszöntötte Nademlejnskyné Toók Lilla igazgatóhelyettes a szülőket, tanárokat, a megjelent egyházi vezetőket, a gyülekezet érdeklődő tagjait hagyományos tanévzáró koncertünkön. Fontos esemény előzte meg ezt a fellépést. Május 8-án Éneklő Ifjúság minősítő versenyen vettek részt a gyerekek, ahol mindkét kórus arany minősítést kapott a szakmai zsűritől. A Kicsinyek kórusa különdíjat, míg a felső tagozatos kórus az arany minősítés mellé diplomát szerzett. Az ott előadott darabok csendültek fel a koncerten. A műsorban fellépett Beke Márk 8. osztályos tanulónk, aki az általános iskola befejezése után a Kodály Iskola Zeneművészeti Szakközépiskolájában folytatja tanulmányait.


Galéria

Harsona - Beke Márk 8.c

Gárdonyi Zoltán - Áldjan én...

Kodály Zoltán - Brúgós

Balázs Árpád - Útkereső

Gárdonyi Zoltán - Március

Osváth Viktor - Jöjj mondjunk hálaszót

Bhrams - Egy édes hangú kismadár

Farkas Ferenc - Hajnalnóta

Decsényi János - Két kis kórusmű


Móra Maraton jutalom kirándulás

A Kecskeméti Ifjúsági Otthon által szervezett Csicseri történet című olvasásnépszerűsítő vetélkedő egyik győzteseként egynapos szegedi kirándulást nyertünk két másik csapattal együtt 2015. április 1-jén...


Bővebben
Galéria


Kirándulás a 8. évfolyammal

Április 17-én, péntek délután 8. osztályosaink közül 32 diák utazott Budapestre. Megtekintették az Iparművészeti Múzeum „Az ősi Kína kincsei” című kiállítását, amely Kínából érkezett régészeti és iparművészeti anyagot mutat be. A múzeumpedagógiai órán a több mint másfél száz tárgy között kerámiákat, bronztárgyakat, viseleteket, ékszereket...


Bővebben
Egy diákunk beszámolója
Galéria


Honismereti vetélkedő a Föld napján

Ez utóbbinál előzetes feladatként minden osztály négyfős csapata, azaz 14 csapat, városi séta alkalmával „más szemmel" figyelte meg a nevezetes épületeket. Majd a vetélkedőn írásban adtak számot a gyűjtött ismeretekről, és fotórészletek alapján azonosították a város emblematikus épületeit...


KEOL cikk


"Kecskemét város polgára leszek" vetélkedőn jártunk

Az idei tanévben 20. alkalommal rendezte meg a Béke Általános Iskola a Kecskemét Város Polgára Leszek vetélkedőt. Örömmel jelentkeztünk erre a helytörténeti versenyre, hiszen minden évben jó alkalom nyílik e többfordulós verseny kapcsán városunk megismerésére...


Bővebben
Eredmények
Galéria


„Áldott legyen emléke a márciusi ifjúságnak!”

A Kecskeméti Református Általános Iskola 7.a osztálya ezzel a címmel mutatta be 1848. március 15-e tiszteletére rendezett ünnepi műsorát. A diákok versekkel, néptánccal és hangos dobpergéssel idézték fel 1848. március 15-e eseményeit. A műsorban Makai Béla 8. c osztályos tanuló szavalata és a Kecskeméti Hagyományőrző Egyesület képviseletében Szkenderovics Zoltán szereplése színesítette a megemlékezést.


Bővebben
Plakát
Galéria


Csicseri történet

Március 9-én ért véget Móra Mese Maraton címmel az az olvasás-népszerűsítő közösségi játék, melyet a Kecskeméti Ifjúsági Otthon öt hónappal ezelőtt Csicseri történet címmel hirdetett meg Móra Ferenc születésének 135. évfordulója alkalmából...

Bővebben
Egy diákunk beszámolója
KEOL cikk
KTV videó


Gratulálunk Farkas Bianka, 5. d osztályos tanulónknak!

A közelgő nemzeti ünnephez tiszteletére tartottak kedden szavalóversenyt a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolájában. Ez már sorra az ötödik alkalom volt, de már jóval korábban, a barguzini ásatások idején is felkarolta Petőfi költészetét a Rákóczi iskola, szavalóverseny megszervezésével.

A tagintézmény vezető, Fáriné Boros Erika köszöntötte a város nyolc iskolájának 23 diákját. A 10-14 éves korosztály mutatta be versmondó tehetségét két korcsoportban. A hagyományos esemény sikerét és színvonalát jelzi, hogy állandó zsűritag Buda Ferenc Kossuth díjas költő, műfordító, valamint Pintér Lajos költő. A bírálók közt az idén Hegedűs Zoltán, a helyi teátrum színművésze is ott volt.

A Kecskemét önkormányzatának anyagi támogatásával megvalósuló rendezvény nemcsak az iskola, hanem a város március 15-i megemlékezéseinek sorát is gazdagítja. Az ifjabbak közül Farkas Bianka, a református iskola diákja lett az első, felkészítője dr. Babiczkiné Pellikán Krisztina Márta.


KTV cikk


Szitakötő oktatási program

A humán munkaközösség tagjai foglalkozásterveket, óravázlatokat készítenek a Szitakötő megjelenő cikkeihez. A tanév során tanítási órákon, délutáni foglalkozásokon tanítványaikkal együtt dolgozzák fel az elkészült segédanyagokat: megoldják a folyóirat rejtvényeit, pályamunkákat készítenek. Így kaphatják...


KEOL cikk


Kihirdették a bibliafordító verseny eredményeit

Kecskemét – A reformáció ünnepéhez kapcsolódva bibliafordító versenyt hirdettek a város iskolái számára a Kecskeméti Református Általános Iskola, valamint a Kecskeméti Református Gimnázium pedagógusai. A verseny eredményhirdetését hétfő reggel tartották a református templomban...
KEOL cikk


Diákjaink nyerték a Bicíniuméneklő Versenyt

Kecskemét - Kodály Zoltán közelgő születésnapja alkalmából rendezték meg a IV. Városi Bicíniuméneklő Versenyt a református internátus dísztermében. A versenyben „arattak" a Kecskeméti Református Általános Iskola és a Református Gimnázium diákjai: minden kategóriában ők lettek az elsők...

KEOL cikk


Országos Református Zsoltáréneklő Verseny

A hagyományokhoz híven ebben az évben is megrendezte a Karácsony Sándor Rózsatéri Református Általános Iskola és Óvoda az Országos Református Zsoltáréneklő Versenyt. Változás volt az elmúlt évekhez képest, hogy a verseny lebonyolítása két helyszínen valósult meg. A felsősök a Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában énekelték el a két kötelező és a választott zsoltárt. Tanulóink mindannyian szépen helyt álltak, ezt tükrözik az elért eredmények is:
Eredmények
Galéria


Dalolás, játék, nevetés

Utolsó kórustáborom előtt a Katona József Színháznál gyülekezett a nagy csapat. Mindenki nagyon izgatott és boldog volt, hogy újra együtt lehettünk. Mint nagy nyolcadikosok, mi ülhettünk fel először a buszra, ami számunkra hatalmas megtiszteltetés volt, hiszen már kicsi ötödikesként erről álmodoztunk. Elindultunk szeretett Szelidi-tónkra a Bence utca 1. szám alá....

Bővebben
YouTube video


Mint a mesében...

Minden jó, ha a vége jó. Ezzel a gondolattal, a jól végzett munka utáni elégedettség érzésével töltöttek el egy napot A makrancos királylány meseopera szereplői Szabadszálláson a Strázsa tanyán. Hét hónapon át, 2013 októberétől az idei év április elejéig készült iskolánk 54 tanulója (zömmel a gyermekkórus tagjai, hárman pedig már a gimnázium tanulói) a Kecskeméti Református Általános Iskola 20. évfordulójának méltó megünneplésére...

Bővebben
Galéria


Lackfi János

A Kecskeméti Református Általános Iskola vendége volt 2014. március 28-án Lackfi János író, költő, műfordító. Az író-olvasó találkozón iskolánk kisebb és nagyobb diákjai szavalták el a költő egy-egy versét, aki a művek között mesélt gyermekkoráról, munkájáról, családjáról, kedvenc időtöltéseiről, majd egy nemrég megjelent írását is felolvasta a hallgatóságnak. Az est könyvvásárlással és dedikálással zárult.

Galéria


Fel Budára, Pestre!

A Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtárának TÁMOP pályázata révén 2014. március 5-én Budapestre indultak a Kecskeméti Református Általános Iskola 6. és 7. évfolyamos tanulói és tanárai tanulmányi kirándulásra. ...


Bővebben
Galéria


Történelmi emlékdélután

Az 1848-49-es szabadságharchoz kapcsolódóan 6. és 7. évfolyamos tanulóinkat történelmi emlékdélutánra vártuk az Újkollégium dísztermébe és a Tóth Endre terembe.
A Kiskun Huszár-és Hagyományőrző Egyesület Kecskeméti Tagcsoportja korhű fegyverzettel, ruházatban várta a diákokat.
Máday Norbert előadásában magyarságunk kiemelkedő személyiségeiről hallhattunk. Mindkét előadás magyar identitásunkat erősítette, hagyományaink ápolásának fontosságára hívta fel a gyerekek figyelmét.
Az előadások után az évfolyamok "hadtestei" csaptak össze a képzeletbeli hadszíntéren. Az előre kiadott történelmi anyagból felkészülve méltó ellenfelei voltak egymásnak.

Galéria


"Ezt a földet választottam, Ezt a földet úgy akartam…"

7. évfolyamos tanulóink méltóképpen emlékeztek meg az 1848. március 15-i eseményekről. Műsorukban korabeli szövegrészletek segítségével idézték fel a korhangulatot. Szövegmondásukon túl énekben, táncban is megmutatták tehetségüket az Újkollégium dísztermében. Műsoruk fő motívuma a magyar nemzeti lobogó színei: a piros-fehér-zöld köré fonódott. A zászló, a kokárda mint jelkép hirdette azt az egységet a mai fiatalok körében is, amit valaha a márciusi ifjaknak jelentett. Ünnepi műsorukat az iskola közössége és a gyermekek szülei is megtekintették.

Galéria


Gárdonyi másképp

Iskolánk lehetőséget kapott TÁMOP pályázat keretében - a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtárával együttműködve - irodalmi délután megrendezésére. Április 11-én, a költészet napján rendhagyó irodalomórát szerveztünk 5-8. évfolyamon. Játszottunk szavakkal, versekkel, rímekkel, régi versek modern átirataival ...

Bővebben
Galéria


Versmondók Találkozója – iskolai forduló a felso tagozatban

„…arany napoknak alján pattanó
labdák körül gomolygó gombolyag
gyereksereg visong.”

Radnóti Miklós

Felso tagozatos versmondóink - míg az udvaron a Radnóti által megidézett gyermeksereg játszott – az iskola könyvtárában gyülekeztek. Ráhangolódásként a Szitaköto újság virágképeibol válogathattak, melyek hátoldalán egy-egy neves költonk tavaszi hangulatú versrészlete állt.
Mindannyian örülhettünk a bátor kiállású, szép hangi adottságokkal rendelkezo versmondóknak, akik a költészet széles skáláját elénk tárva különbözo hangulatú versekbol válogattak.
Versválasztásuk, hangképzésük, eloadásuk alapján több gyermekért izgulhatunk áprilisban-májusban a városi fordulókon.


Galéria

"A mese lényegében saját kalandja annak, aki átéli, aki költötte, aki elmondja, aki hallgatja."

Tizenhárom fiatal érkezett meséjével a főtéren álló szép épületbe, a kacsalábon forgó palotába, hogy szerencsét próbáljon. Első próbatételként egy mese darabjait kellett összeilleszteniük úgy, hogy mindenki csak egy részletet kapott kézbe. Mivel a mesemondásban mindenki jártas, így ezt a feladatot könnyedén megoldották. Ahogy kikerekedett a mese...
Bővebben
Galéria


"TÁMADÓ TŰZ VOLTUNK, HŰS HALOTTAK LETTÜNK"

1956 őszére Magyarországon is nagy volt az elégedetlenség. Az értelmiség és a diákság hónapok óta szervezkedett, ellenzéki körök jöttek létre, amelyek éles vitákat folytattak a szovjet függés és az egypártrendszer megszüntetéséről. Egy végzetesen megrokkant hatalom állt szemben egy számában és politikai súlyában is megnövekedett tömeggel.,...


Bővebben
Galéria


Látogatás a Terror Házában

A diákok véleménye a Terror Házában tett látogatásról:

-Jó volt, hogy a megemlékezés előtt mentünk el, ez segítette a műsorban elhangzó szövegek megértését.
- Rossz volt belegondolni abba, hogy embereket ilyen durván kínoztak.
- Engem a pincében lévő vallatószobák látványa gondolkodtatott el legjobban. ,...


Bővebben
Galéria


Római légiósok bemutatója

Római légiósok táboroztak a díszteremben 2013. április 23-án. Az ötödik évfolyam tanulói rendhagyó történelemórán vettek részt, ahol találkozhattak az ókori Római Birodalom katonáival....


Bővebben
Galéria

Olvassunk másképpen!

"A Kecskeméti Ifjúsági Otthon megnyitásának 30. évfordulója alkalmából Olvassunk másképpen! címmel olvasás-népszerűsítő, közösségi játéksorozatot és rajzpályázatot hirdetett. Iskolánkból a 6.a osztály Refi"diák" csapata vett részt ezen a nemes versengésen...


Bővebben
Galéria

"Föltámadott a tenger…"

Az idei tanévben a 7.a osztály tanulóit érte a megtiszteltetés, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezendő műsorban szerepeljenek. Nagy lelkesedéssel és szorgalmas munkával készültek a tanulók az iskolai fellépésre, miközben az is kiderült, hogy a városi ünnepi programban is szerepelhetnek...


Bővebben
Galéria

Jelentés Meseországból

Több megmérettetés után végre a legügyesebbek eljuthattak Meseországba. Február 9-én, szombaton iskolánk három diákja is ellátogatott a Katona József Megyei Könyvtárba, hogy szórakoztassa a királyt, a királynét és a bölcsek bölcsét. A délelőtt nagyon jól telt. 17 mesemondó érkezett a birodalomba, pedig még hóesés is nehezítette útjukat. Az uralkodók lelkesen hallgatták a szép magyar népmeséket. Alsóházi mesemondók: Csengery Áron (2.d) és Farkas Bianka (3.d), felsőházi mesemondó: Péter Míra (5.b). Mindhárman szépen teljesítettek. Áron nádor, Bianka udvarhölgy, Míra lovag lett a királyi udvarban. Aki nem hiszi, járjon utána!

Udvari hírnök: Sipos Ildikó


Mesemondó verseny iskolánkban

2012. december 4-én délután iskolánkba költözött Meseország. Tizennyolc 1-2. osztályos tanuló próbált továbbjutni Meseország következő színhelyére egy szép magyar népmese elmondásával.A szigorú zsűri igazságos döntése alapján minden tanuló Meseország lakója lett. Hat kisdiák még egy mesetanulásával továbbjuthat Meseország birodalmában.

Sok sikert kívánunk nekik!

Galéria

Mikulás est

Ebben az évben december 6-án ismét nálunk járt a Mikulás. Korán reggel meglepetéssel várta a pontosan érkezőket. Kicsik, nagyok, tanárok egyformán örültek a szaloncukornak, melyet személyesen tőle vehettek át az iskola kapujában. Mindenkihez volt egy-egy kedves szava, hiszen lelkes segítői szorgalmasan a keze alá dolgoztak.

Tovább a cikkre
Tovább a galériához