Cserebere börze

Június 9-én került megrendezésre a tanév második Cserebere börzéje. Az udvari program keretében szabadon csereberélhettek egymással a gyerekek. Körbesétálva az udvaron a játékok széles kínálata volt látható, igazi kincsekre lehetett lelni. Gyakran elhangzott a "Cserebere fogadom, többet vissza nem adom!" kulcsmondat, melynek kimondásával és a hozzá tartozó kézfogással vált érvényessé a diáktársak közti üzletelés. A jó hangulat az alábbi képeken látható .


Galéria

KRESZ-nap

Június 6-án közlekedésbiztonsági KRESZ- napot tartottunk az iskolában. Az alsó tagozatos gyerekek bűn és baleset- megelőzéssel kapcsolatos előadásokat hallgattak végig a Bács- Kiskun megyei Rendőrség, a MÁV, a DAKK és a Füredi Képző Központ munkatársainak közreműködésével.
A 3. évfolyam iskolán kívüli programon vett részt a vasútállomáson és a Füredi autós tanpályáján. Megtanulták, mire kell figyelni a fő tömegközlekedési eszközökkel történő utazásnál. A többi évfolyam próbára tehette ügyességét az iskola udvarán kialakított részeg szemüveges akadálypályán. A bátrak felülhettek egy ütközést szemléltető biztonsági övpadba, mely felhívja mindenki figyelmét a biztonsági öv használatára. Minden tanuló kipróbálta, milyen érzés egy igazi rendőrautóban és egy rendőrmotoron ülni, de még azt is, milyen bilincset hordani.
A gyerekek által rögtönzött forgalom keretében megtanulták a rendőri karjelzéseket is. A 4. évfolyam ügyességi akadálypályán gyakorolhatta, finomíthatta eddig megszerzett kerékpáros tudását. A program zárásaként rendőrkutyás bemutatót láthattunk az iskolánk udvarán, melynek jó hangulatát még az eső sem mosta el. A legnagyobb sikere egy kölyök, leendő rendőrkutyának volt. Kígyózó sorban álltak a gyerekek, hogy csak egy pillanatra is megsimogathassák. A program célja, minél többször hívják fel a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedésre, annál nagyobb esély lesz arra, hogy felnőttekké válva felelősségteljes és biztonságtudatos résztvevői lesznek a közlekedésnek.

Lakóné Dormán Boglárka


Galéria

Csere-bere börze

„Cserebere fogadom, többet vissza nem adom!”

A már ismert fogadalom az idei tanév szeptemberében is sok-sok kisgyerek szájából elhangzott. A hagyományosan ősszel megrendezett Cserebere börzével indult az általános iskola alsó tagozatának programsorozata. Óriási közösségformáló erőt látunk benne mi pedagógusok, hiszen csodálatos látni azt, hogy a gyerekek örömmel, érdeklődéssel fordulnak egymás felé. Ezen az alkalmon nincs elsős, sem pedig negyedikes, mindannyian csereberélő kisdiákok, akik sok-sok emléket és emléktárgyat visznek haza magukkal.

Papné Sasinszki Ágnes
tanító


Galéria


Tájékoztató a 16 óráig tartó iskolai foglalkozásokról


Tájékoztató megtekintése


Kérvény letöltéseKRESZ-nap

Június 9-én közlekedésbiztonsági KRESZ- napot tartottunk az iskolában. Az alsó tagozatos gyerekek bűn és baleset- megelőzéssel kapcsolatos előadásokat hallgattak végig a Bács- Kiskun megyei Rendőrség, a MÁV, a DAKK és a Füredi Autósiskola munkatársainak közreműködésével. A 3. évfolyam iskolán kívüli programon vett részt a vasútállomáson és a pályaudvar területén. Megtanulták, mire kell figyelni a fő tömegközlekedési eszközökkel történő utazásnál. A többi évfolyam próbára tehette ügyességét az iskola udvarán kialakított részeg szemüveges akadálypályán. A bátrak felülhettek egy ütközést szemléltető biztonsági övpadba, mely felhívja mindenki figyelmét a biztonsági öv használatára. Minden tanuló kipróbálta, milyen érzés egy igazi rendőrautóban és egy rendőrmotoron ülni, de még azt is, milyen bilincset hordani. A gyerekek által rögtönzött forgalom keretében megtanulták a rendőri karjelzéseket is. A 4. évfolyam ügyességi akadálypályán gyakorolhatta, finomíthatta eddig megszerzett kerékpáros tudását. A program zárásakor Szilágyi József rendőr főtörzsmester elmondta, a most felnövő generáció remény a biztonságos és balesetmentes közlekedés szempontjából. A program célja is az, minél többször hívják fel a gyerekek figyelmét a biztonságos közlekedésre, annál nagyobb esély lesz arra, hogy felnőttekké válva felelősségteljes és biztonságtudatos résztvevői lesznek a közlekedésnek.


GalériaCserebere börze

Idén második alkalommal rendeztük meg a nagy sikernek örvendő Cserebere börzét. Péntek délután nagy izgalommal és kíváncsisággal gyűltek össze a gyerekek az iskola udvarán. A hosszú sípszó elhangzása után megkezdődött a megunt játékok csereberéje. Mindenki kedvére keresgélhetett a cipődobozokban és alkudozhatott egymással. A megegyezést követően nem maradhatott el a régi mondás: - Cserebere fogadom, többet vissza nem adom!

Lakóné Dormán Boglárka


Galéria


Meseíró pályázat

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2014. április 3-27. között immár XI. alkalommal hirdette meg a Janikovszky Éva meseíró pályázatot „Az úgy volt…” címmel.
A pályázók három korcsoportban indulhattak:
I. korcsoport: 7-9 évesek, II. korcsoport: 10-13 évesek, III. korcsoport: 14-16 évesek
Tematikai megkötés nem volt, bármilyen témát választhattak a pályázók.
A beérkezett írások az előzsűrihez kerültek, a továbbjutókat a szakmai zsűri értékelte.
A 2.d osztályból öt lelkes tanuló küldte el meséjét, szüleik támogatásával (Babiczki Nándor, Bóc Adél, Kuti Berta Rozália, Makra Csongor, Wórum Anna).
Az első korcsoport 250 pályázója közül Makra Csongor és Wórum Anna írása nyerte meg a zsűri tetszését, így ők utazhattak Budapestre az ünnepélyes díjkiosztóra.Itt örömmel vette át Wórum Anna a szakmai zsűri külindíjáért járó oklevelet és a hozzá tartozó jutalom könyveket.
Aki még szívesen olvas mesét,úgy ajánlom figyelmébe Anna írását!

Benkőné Lengyel Gabriella
tanító

A kaland


Almaszósz

„Mimi és Titi, a két elkényeztetett high-tech gyerek vakációra érkezik a nagyszülők vidéki almáskertjébe. Nagyvárosi "szörnyetegek" ők, akik saját levükben fortyognak, amiért szüleik erre a "ciki" helyre száműzték őket a laptopjuk mellől. Még nem is sejtik, hogy épp egy óriási (alma)udvari botrány kellős közepébe csöppentek...”
Az Almaszósz című XXI. századi zenés mesejátékot tekintettük meg almák és emberek örök barátságáról Budapesten, a Magyar Színházban. Nem volt véletlen a darab kiválasztása. Farkas Bianka (4.d) hívott el bennünket előadására. Ebben a mesében ő Mimit alakítja. Hangyaként alig ismertük fel, ám amikor megszólalt a színpadon, tudtuk, hogy Bius rejtőzik a jelmezben. A díszletek látványos világa és a történet változatos alakulása lekötötte kicsik és nagyok figyelmét egyaránt. A péntek délutánra szervezett színházlátogatáson az 1.d és a 4.d osztályos tanulók szüleikkel, tanítóikkal vettek részt.

Kíváncsian várjuk Bianka újabb fellépéseit!

Sipos IldikóGaléria


Pancake Day

Magyaroknak húshagyó kedd, angoloknak, amerikaiaknak Pancake Day, vagyis palacsinta nap a böjt első napja előtti kedd. Ezután már nem szokás húst enni – erre utal a magyar elnevezés. Az angol név sokkal barátságosabban hangzik a gyerekek számára: ha húst nem eszünk, akkor együnk helyette valami finomabbat: PALACSINTÁT! Az angol nyelvterületen ezen a napon mindenki palacsintát eszik, vidáman készülve a böjti időszakra. Ehhez párosul egy mulatságos hagyomány, a pancake race, vagyis a palacsinta futóverseny.

Ezt a hagyományt ünnepeltük meg mi is a 3.a osztállyal: egy halom palacsintával és futóversennyel. Minden versenyző kapott kötényt, palacsintasütőt és palacsintát. A verseny idején nemcsak futni kellett, hanem háromszor meg is kellett fordítani a palacsintákat a serpenyőkben. Ezt a vidám sorversenyt palacsintaevéssel koronáztuk meg. Lehetett lekváros, kakaós palacsintát enni, vagy megkóstolni az angolok kedvencét, a citromleves-porcukros palacsintát. A bátrabbak ezt is kipróbálták, remélve, hogy nem lesz rettenetes az íze.


Galéria


Föld Világnapja

2014.április 23-án újból összeálltak pár perc erejéig a Kecskeméti Református Általános Iskola alsó tagozatos tanulói, hogy alakzatukkal szimbolizálják Földünk megóvásának fontosságát.
A természeti erőforrásokkal való bánásmód tükrözi, ki miként tiszteli a Földet.
A „FÖLD” szó megformálásának célja, hogy a tanulók és a képet néző szülők elgondolkodjanak, mit jelent a környezettudatos életmód.
Igyekezzünk csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat a pazarlás megszüntetésével olyan lehetőségeket alkalmazva, amely kevésbé szennyező és terhelő!
Egyetlen lépés a környezettudatos gondolkodás irányába is hozzájárul a Föld megóvásához és kíméletéhez.

Tegyünk meg minden nap minél többet a Földért!


Látogatás a szennyvíztelepen

A Föld Világnapja alkalmából a 4.d osztály ellátogatott a Bácsvíz Zrt. szennyvíztelepére.
A „szagos” fogadtatás ellenére a gyerekeknek nagyon tetszett a sok látnivaló.
Miután leszálltunk a buszról, bekísértek bennünket a központi irodába, ahol elmagyarázták a számítógépes vezérlés működését. Megmutatták a főcsatornát, amiből elsődlegesen érkezik be a telephelyre a szennyvíz.
Felmentünk a kétemeletnyi magasságban működő durva szűrőhöz, amely kiszűri a szilárd szennyeződéseket a beömlő vízből. Megdöbbentő látvány volt, mi minden kerül bele a vízbe és mitől kell megtisztítani azt.
Ezután az ülepítőt tekintettük meg.
Részletesen ismertették a kémiai és biológiai tisztítás lépéseit összehasonlítva a szűrések közötti mintákkal. Csodálkozva néztük a récék lubickolását az erősen habzó pezsgető medencében.
Bemutatták a gépcsarnok zúgó berendezéseit, melyek segítségével az üledékből különválasztják a megmaradt víztartalmat, majd komposzt végterméket állítanak elő. Végső állomásként meggyőződtünk arról, mennyire tiszta, de nem iható vizet állítanak elő abból a szennyvízből, ami Kecskemét és környékéről érkezik, majd távozik a Tiszába a nap 24 órájában.
A két telephely megtekintésével megértették a gyerekek az összefüggéseket, mennyire fontos a természeti kincsek megóvása és beosztása.

Köszönjük a lehetőséget!
Lakóné Dormán BoglárkaMese bűvöletében élhettünk...

Mese bűvöletében élhettünk december 5-én. Kicsi első és második osztályos gyerekek hozták el nekünk ezt az élményt a Városi Mesemondó Verseny alkalmával.
Lázasan készülődtünk erre a napra. Piros kiscsizmák irányították a gyerekeket a Tóth Endre terembe, ahol játékmesterként Dékányné Orosházi Márta tanító néni várta az első próbát kiálló mesemondókat. A jó hangulat megteremtésében a 3.d osztály tanulói voltak segítségünkre MarozsinéSuhari-Nagy Erzsébet vezetésével, akik nagysikerű bábjátékkal kápráztatták el a résztvevőket.
A kíváncsi zsűri között foglalt helyet NademlejnskynéToók Lilla, aki mesekedvelőként nagyban hozzájárult az okos és bölcs döntések meghozatalához. Az eredményhirdetésre várva, ropogós pogácsával és meleg teával kedveskedtünk a megfáradt mesemondóknak.
19 kisgyerek lett Meseország lakója, közülük januárban 6 mesemondónak egy újabb próbát kell kiállnia a Kacsalábon Forgó Várkastélyban.
Köszönet minden versenyzőnek és szervezőnek, hogy e mesevarázslat létrejöhetett.

Véghné Tóth Izabella
a zsűri elnöke


Galéria


Kukkantó ajándékot visz a Mikulásnak

Részlet a műsorból, amit az Egyházközségünkben dolgozók gyermekeinek, valamint általános iskolánk alsós diákjainak adtak elő kollégáink nagy szeretettel:


Bővebben
Galéria


A Papp László Sportarénában jártunk

A Kecskeméti Református Általános Iskola 2.b osztálya látogatást tett különjáratú autóbusszal Budapesten, a Papp László Sportarénában, ahol...


Bővebben


Szintvizsgák 2013

Budapesti színházlátogatás

Május 5-én 48-an utaztunk iskolánkból Budapestre. A délutáni program célja az volt, hogy diáktársunkat nézzük meg egy színdarabban. Farkas Bianka 3.d osztályos tanuló ugyanis a Magyar Színházban szerepel az Égigérő fű című mesejátékban, ....


Bővebben
Galéria

Gyermekeinek gyermeke az öregkor koronája...

Az Idősgondozó Szolgálat felkérte iskolánk 3. és 4. osztályos tanulóit, hogy írjanak fogalmazást "Legkedvesebb élményem nagyszüleimmel" címmel, valamint készítsenek a témához kapcsolódó illusztrációt is. Osztályunk örömmel készült a feladatra. ...

Gyermekeink gyermeke...
Élményem a nagymamával