15.Nemzetközi kórus verseny Bad Ischl 2018.május 2-6ig

A versenyre azért jelentkeztünk, mert szerettük volna magunkat egy nem ének tagozatos gyermekkarként nemzetközi mezőnyben is megmutatni, megmérettetni, megerősítést nyerni abban, hogy jó úton járunk kórushangzás, kórus éneklés terén.
A felkészülést 2017. novemberben kezdtük el. Péntekenként 14.30 tól-16.00ig voltak a kóruspróbák.
Kezdetben szólam próbák keretén belül tanulták meg a szólamok a verseny anyagát. A szólamok vetésforgóban váltották egymást. 2018.januártól a szólam próbákat felváltotta az összpróba alkalma.
A gyerekek lelkesen, nagy odaadással dolgoztak több mint féléven keresztül.
A Bad Ischlben 3 alkalommal adtunk koncertet. A minősítőn énekeltük el a verseny anyagunkat, majd két alkalommal baráti koncerteken örvendeztettük meg a hallgatóságot.
Így 3 különböző programmal készültünk, összesen 13 mű adta ki a műsorunkat! Egy teljes órát kitöltő koncert program minden gyermekkartól nagy teljesítmény, különösen normál tagozatos gyermekkórusnak igen nagy teljesítmény!
A gyerekek nagy lelkesedéssel, odaadással dolgoztak mindvégig. 2018.március 22-én részt vettünk a Kecskeméten megrendezett középiskolák Éneklő Ifjúságán, ahol Arany minősítésben részesültünk.
Bad Ischlben a minősítő hangversenyünkön nagy szakmai elismerést és kiváló minősítést kaptunk a nemzetközi zsűritől.
A minősítőn maximum 8 percet lehetett énekelni. A műsor választásánál fontos szempont volt az, hogy magyarok vagyunk. Ennek legméltóbb képviselete az volt, hogy Kodály Zoltántól énekeltünk 3 rövid darabot a Hét könnyű gyermekkar c. művéből: Jó gazdasszony, Ciróka, Héjja. Ezzel városunkat is képviseltük, Kecskemétet.
E mellé választottam egy könnyedebb, zongora kíséretes darabot, Ifj.Somorjai László: Trubadúrmollban.
Ez a mű különösen elnyerte a szakmai zsűri tetszését, egy kis rögtönzött workshoppal a holland férfi zsűritag olyan istrukciókkal dolgozott a gyerekekkel, ami a további éneklések során nagyon feldobta a mű karakterét.
Végül énekeltünk egy madrigált, Hans Leo Hassler: Tanzen und springen, amit német nyelven interpretáltunk megtisztelve a helyet, ahol voltunk.
A nemzetközi zsűri (olasz, német-holland és svéd ) tagjai kiemelte értékelésében a tiszta, egységes, kiművelt kórushangzást.
Bíztattak abban, hogy lépjünk ki a komfort zónánkból, legyünk egy kicsit elengedettebbek a színpadon. A baráti koncerteken más nemzet gyermek kórusaival együtt ismertettük meg műsorunkat a teltházas koncert terem hallgatóságával.
A Sola Fide gyermekkar barátokat is szerzett az út során. A gyerekek ismeretséget kötöttek az indonéz felnőtt kórussal, majd az orosz és koreai gyermekkarral is. Kottákat, email címet cseréltek.
Jó nyelvtudással könnyen ment az ismerkedés. Kottákat, email címet cseréltek.
Az 5 nap alatt kirándultunk is. A közeli Salzburgban énekeltünk a Dómban. Kodály Zoltán 150.genfi zsoltára csendült fel csodálatos környezetben. A dóm látogatói közönsége csodálattal hallgatott bennünket.
Mozart háza előtt rögtönzött koncerttel tisztelegtünk a mester nagysága, emléke előtt. Felcsendült Mozart: Tavasz várás c. dalának kórus feldolgozása, majd magyar szerzők műveivel ismertettük meg a turistákat. Bárdos Lajos: Hej igazítsad c. táncdallama, valamint egy zulu népdal: Siya hamba 3 szólamban felcsendülő vidám dallama nagy sikert aratott. A gyermekkar önfeledten rögtönzött öröm éneklése igazi élmény volt mindannyiunk számára.
Hazatérve Magyarországra május 29-én tanévzáró koncert keretén belül elevenítettük fel újra az 5 nap csodálatos élményeit a szülőknek, tantestületünknek, gyülekezetünknek.

Mindenért az Úr Istennek adunk hálát!
Soli Deo Glória!
Jámborné Márkus Emőke karnagy
2018.június 25.


Galéria

A Program a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával valósult meg.
Kirándulás Zánkára az Erzsébet pályázat keretében

A kissé borongós csütörtöki reggelen lelkes búcsúzkodással kezdődött a 8. évfolyam nagy túrája. Az első napon meglátogattuk Balatonfüred kikötőjét, végigsétáltunk a Tagore sétányon, és kortyoltunk a híres füredi savanyúvízből is. A szállásunk Zánkán volt, egy kerek erdő közepén az Erzsébet Táborban. A szálláshely elfoglalása után kipróbáltuk a sárkányhajózást, megetettük az éhes balatoni hattyúkat,és megtanultunk...


Bővebben
Galéria

XVII. "Velünk az Isten!" Országos Bibliaismereti Verseny

Az idei tanévben általános iskolánk immár 17. alkalommal rendezte meg a "Velünk az Isten!" Országos Bibliaismereti Versenyt. A mostani verseny különleges volt azért, mert iskolánk indulásának 20. évfordulóját is ünnepeljük. A verseny vezérigéjének meghatározásakor igyekeztük ezt szem előtt tartani...

Bővebben
Galéria 04.
Galéria 05.
Eredmények


Bibliaismereti verseny kiírása


Versenykiírás


Jelentkezési lapAz osztálykirándulás

A 6.b osztály és a 6.c osztály Erzsébet-tábori pályázatot nyert 2014.05.29-31-ig.Csütörtökön 13:00-kor végre elérkezett a várva várt pillanat. Irány Fonyódliget! Faházak, ápolt focipálya, játszótér, rengeteg táborozó gyerek és a hullámzó Balaton tárult a szemünk elé. Túráztunk a Badacsony meredek ösvényein, hajókáztunk a viharos Balatonon, megcsodáltuk Tihany műemlékeit és megtekintettük Veszprém történelmi belvárosát. Az élményekben gazdag kirándulás után szombaton este fáradtan és vidáman érkeztünk haza.

Melicher Márta

Galéria


Zene mindenkinek

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem megbízásából iskolánk részt vett a TÁMOP 3 2.13-12/1-2012-0296 Zene mindenkinek c. projektjén.
A munka két szakkör keretén belül folyt:
1 .Népi játék, néptánc szakkör
2 : Opera heti szakkör
Az 1 a osztály tanulói a Népi játék, néptánc szakkör idejében sajátították el a néptánc alap lépéseit, bővítették ismeretüket népi játékokkal, azok dallam kincsével.
A felső tagozatos kórus tagjai az opera heti szakkör keretén belül dolgozták fel Szőnyi Erzsébet: A Makrancos királylány c. mese operájának zenei anyagát.
A projekt keretén belül került megrendezésre a városi általános iskolák részére 2013.november 30-án a Városi Bicinium-éneklési Verseny és 2014.május 17-én Zenei vetélkedő a 450 éves Református Kollégium tiszteletére.

Jámborné Márkus Emőke

Galéria - Zenei játékok
Galéria - Rajzok
Galéria - Városi biciniuméneklési verseny
Galéria - Meseopera (04.26.)
Galéria - Meseopera (05.10.)


Gárdonyi másképp

Iskolánk lehetőséget kapott TÁMOP pályázat keretében - a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtárával együttműködve - irodalmi délután megrendezésére. Április 11-én, a költészet napján rendhagyó irodalomórát szerveztünk 5-8. évfolyamon. Játszottunk szavakkal, versekkel, rímekkel, régi versek modern átirataival ...

Bővebben
Galéria


Fel Budára, Pestre!

A Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtárának TÁMOP pályázata révén 2014. március 5-én Budapestre indultak a Kecskeméti Református Általános Iskola 6. és 7. évfolyamos tanulói és tanárai tanulmányi kirándulásra. ...


Bővebben
Galéria


Erzsébet táborban Balatonszárszón

"Tisztelt Pályázó! Örömmel értesítjük, hogy az Erzsébet-program keretében meghirdetésre került Őszi kirándulás pályázaton az Önök által benyújtott, 70029314 azonosítószámú pályázat kedvező elbírálásban részesült" – olvashattam a tanév elején a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány levelében. ...


Pályázati anyag megtekintése
Galéria
Videó

TIOP-1.1.1-07

"Informatikai infrastruktúra fejlesztése a Kecskeméti Református Egyházközség iskoláiban"

Nyitó dokumentum


"A Kecskeméti Református Egyházközség új informatikai eszközei már a gyakorlatban is bizonyítottak"

Záró dokumentum